Perioada maximă pentru a duce la îndeplinire acordul este de 135 de zile, începând cu data de 29 februarie.

La aproape două decenii după intervenţia militară din Afganistan, americanii au semnat un acord de pace cu insurgenţii talibani.

Ce prevede acordul semnat

Acordul prevede retragerea totală a trupelor americane şi aliate din Afganistan în cel mult 14 luni şi îi permite lui Donald Trump să scoată Statele Unite din „războaiele fără sfârşit”.

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a explicat că nu va vrea să elibereze prizonierii talibani, condiție prealabilă pentru a putea purta discuții directe cu reprezentanții grupului militant. Cu toate acestea, Ghani va înainta un decret în urma căruia cel puțin 1.000 de prizonieri talibani îşi vor recăpăta libertatea.

Potrivit publicaţiei internaţionale The Guardian, oamenii nu au întâmpinat tocmai cum trebuie acordul de pace, asta deoarece Forţele Statelor Unite au înaintat, pe patru martie, atacuri aeriene împotriva unor grupuri de insurgenţi talibani aflaţi în zona Helmand din sudul Afganistanului. Atacul ar fi fost un răspuns la violențele insurgenţilor talibani împotriva forţelor de securitate afgane, în urma cărora 20 de soldaţi şi poliţişti din Afganistan au murit. Colonelul Sonny Leggett, a explcat că decizia a fost una „defensivă, cu scopul de a opri atacurile”.