Găsirea recipientului cu Noviciok folosit în atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal a fost asemuită unei „căutări a unui ac în carul cu fân”, conform declarației lui Keith Asman, șef al unității de combatere a terorismului din Marea Britanie. Ancheta, desfășurată în zona Wiltshire, a implicat căutarea unui recipient mic și a hainelor aruncate de atacatori, întrucât neurotoxina fusese aplicată pe mânerul ușii de la casa lui Skripal.
Ancheta a avut în vedere riscul ca o persoană, inclusiv un copil, să găsească și să manipuleze recipientul lăsat în urmă. „Am căutat un ac într-un car cu fân. Nu știam cum arată acul sau unde se găsește carul cu fân. Nu aveam absolut nicio idee ce căutăm sau unde ar putea fi”, a subliniat Asman, menționând chiar posibilitatea ca „acul” să nu existe.
Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost grav afectați după ce au fost expuși la Noviciok, aplicat de agenți ruși în martie 2018 pe ușa locuinței lor din Salisbury. În ciuda gravității otrăvirii, cei doi au supraviețuit. Patru luni mai târziu, Dawn Sturgess a decedat după ce a venit în contact cu aceeași substanță, aflată într-o sticluță de parfum. Iubitul său, Charlie Rowley, a găsit recipientul într-un coș de magazin din Salisbury.
Șeful unității antiteroriste, ale cărui intervenții anterioare au inclus cazuri ca otrăvirea lui Alexander Litvinenko și atentatele din Londra, a explicat că investigațiile inițiale au vizat zone apropiate casei lui Skripal, cum ar fi ghivece de flori și canale de scurgere, însă aria de căutare a fost extinsă treptat. „Ni s-a spus că probabil este un recipient mic cu lichid, pentru a putea fi transportat ușor”, a adăugat el.
O altă ipoteză investigată a fost că recipentul ar fi fost aruncat când atacatorii au schimbat modul de deplasare. În plus, Asman a precizat că la un moment dat au existat întrebări dacă Iulia Skripal, care sosise recent din Rusia, ar fi putut fi implicată. După ce și-a revenit ușor din comă, ea a confirmat cu clipiri că își amintește momentul otrăvirii.
Investigatorii au exclus ipoteza atacului în restaurant, stabilind că mânerul ușii de la casa lui Skripal reprezenta „punctul zero”. Autenticitatea și riscurile muncii criminaliștilor au fost evidențiate de faptul că Noviciok putea pătrunde prin echipamentul de protecție, iar personalul era testat constant pentru contaminare. Condițiile meteo extreme au îngreunat căutările, ofițerii confruntându-se cu probleme de sănătate cauzate de frig și căldură extremă.
Investigațiile privind incidentul de amploare internațională din Salisbury continuă, cu scopul de a clarifica toate detaliile legate de utilizarea Noviciokului.