Reclamă
Reclamă

Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov, devenit în ultimii ani unul dintre cei mai acerbi critici ai lui Vladimir Putin, crede că România nu este atât de vulnerabilă la încercările liderului rus de a influența situația politică, în special alegerile. Totuși, Kasparov avertizează că Republica Moldova, care are alegeri prezidențiale în octombrie, este o „țintă naturală”, relatează News.ro.

„Evident, Putin este fericit să intervină oriunde poate, pentru a tulbura apele. Știu destul de puțin despre situația de aici (din România – n.r.), dar acesta nu este un teritoriu în care el să poată face un progres real. S-ar putea să mă înșel, dar nu văd nicio schimbare în politica externă românească care să depindă de rezultatul alegerilor. Candidați principali, cred că toți, cu anumite nuanțe, susțin actualul curs politic al românilor”, a declarat Garry Kasparov într-o conferință de presă, fondatorul Grand Chess Tour, aflat luni la București la Superbet Chess Classic 2024.

El a avertizat totuși că „Putin este activ” și că „activitățile sale acum pot fi văzute în Germania, în Franța, în țările în care, din păcate, există forțe politice puternice care pledează deschis pentru schimbarea pozițiilor europene față de Ucraina”.

Reclamă

Întrebat despre Republica Moldova, renumitul șahist a spus că aceasta a fost „natural” și „cu siguranță” una dintre ținte, atunci când Putin a început războiul din Ucraina, pe care se aștepta să-l câștige foarte repede. „Dar acum este blocat în Ucraina, însă se pare că nu-și pierde concentrarea asupra Moldovei. Am văzut că politicienii pro-ruși vin și se întorc de la Moscova”, a menționat disidentul rus.

„Și dacă are o șansă de a incita situația acolo, o va face”, a avertizat el, deși este de părere că în prezent, liderul de la Kremlin nu are suficiente resurse pentru a o face cu succes. „Dar, din nou, Moldova este una dintre ținte”, a subliniat el.

„Să sperăm că politicienii europeni recunosc acest lucru și oferă o formă de asistență pentru a se asigura că provocatorii ruși și separatiștii ruși nu vor lua amploare acolo”, a adăugat Garry Kasparov, care a precizat, la observația unui jurnalist, că este cel mai vocal critic „în viață” al lui Vladimir Putin, o aluzie ironică la seria de disidenți ruși care au murit subit în ultimii ani.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro