Deputatul independent, Nicușor Dan, îi cere primarului general, Gabrierea Firea, într-un comunicat, întocmirea unui proiect de buget realist, „spre deosebire de anii anteriori” pentru 2020. Conform legii, Firea mai are o săpămână la dispoziție să întocmească acest proiect.

Reclamă

„Conform Legii finanţelor publice locale, primarul trebuie să propună bugetul în termen de 15 zile de la publicarea Legii bugetului naţional în Monitorul Oficial. În 2020, Legea bugetului a fost publicată în 6 ianuarie. Îi atrag atenţia Gabrielei Firea că a depăşit termenul legal de propunere a bugetului în fiecare an de mandat: în 2017 a propus bugetul după 41 de zile de la publicarea bugetului naţional, în 2018 după 43 de zile şi în 2019 după 33 de zile. Solicit primarului Gabriela Firea să vină în faţa bucureştenilor cu un buget realist pentru 2020”, precizează Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei susţinut de USR.

Acesta susține că situația financiară precară din momentul de față a Capitalei se datorează bugetelor „total nerealiste” din anii precedenți.

Reclamă

„În 2018 a estimat venituri de 5,7 miliarde lei şi a avut venituri de 4,2 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai puţin. În 2019 a estimat venituri de 6,8 miliarde lei şi a avut venituri de aproximativ 4 miliarde lei, cu aproximativ 3 miliarde lei mai puţin (vom avea cifrele exacte când vom avea execuţia bugetară pe 2019). Estimarea total nerealistă a veniturilor a dus la situaţia financiară dezastruoasă a Primăriei Capitalei. Aceasta se află practic în incapacitate de plată, aşa cum anticipasem, cu întârzieri consistente de plată la facturi şi salarii”, menţionează el.