Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a anunțat astăzi că achiziția noilor troleibuze intră în linie dreaptă.

Curtea de Apel București a respins definitiv contestația companiilor Solaris Bus&Coach și SKODA Electric privind alegerea Primăriei Capitalei de a atribui contractul de achiziție a celor 100 de troleibuze companiei Bozankaya Otomotiv Marina Imalat Ithalat Ve Ihracat A.S.

”Prin achizitia celor 100 de troleibuze realizam un alt pas important in modernizarea parcului auto al Societatii de Transport Bucuresti. Astfel, numarul noilor mijloace de transport in comun contractate pana acum de actuala conducere a Primariei Capitalei ajunge la un total de 630, insumand cele 100 de troleibuze pentru care voi semna contractul in cel mai scurt timp, cele 400 de autobuze Otokar achizitionate anul trecut si care se afla in trafic si cele 130 de autobuze hibrid Mercedes- Benz, a caror livrare va incepe curand si se va efectua etapizat. Primul autobuz hibrid va ajunge in Capitala in cel mai scurt timp, pentru omologare”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul general a declarat că troleibuzele vor fi ultramoderne și vor folosi tehnologie wireless pentru încărcarea rapidă a telefoanelor mobile. Capacitatea unui mijloc de transport este de 96 de pasageri, având o lungime de 12 metri.

Un alt atuu al noilor troleibuze pe care îl prezintă Firea este generatorul propriu, care ajută troleibuzul să aibă autonomie în exploatare de minim 20 de km în cazul întreruperii furnizării curentului electric.

La licitație a participat o singură firmă ofertantă care a și câștigat licitația ca urmare a împlinirii cerințelor solicitate în caietul de sarcini.

Garanția oferită de Bozankaya Otomotiv Marina Imalat Ithalat Ve Ihracat A.S. este de 4 ani și 240.000 de km. În intervalul de exploatare anii 5-8, garanția se extinde la alți 4 ani și 240.000 de km.

Valoarea contractului este de aproximativ 43 de milioane Euro fara TVA, iar finantarea provine de la Administratia Fondului pentru Mediu, in cadrul ”Programului privind imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, utilizand autovehicule mai putin poluante in transportul public local de persoane”. Cererea a fost depusa in octombrie 2018, iar contractul de finantare a fost semnat in decembrie 2018.