Reclamă
Reclamă

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a decis să ceară anularea deciziei favorabile României din procedura de arbitraj derulată timp de 9 ani la Washington, relatează Profit.ro. Compania canadiano-britanică ceruse despăgubiri de miliarde de dolari de la statul român pentru presupusa blocare abuzivă a proiectului, însă tribunalul arbitral de la Washington a respins acțiunea acesteia și a decis, în schimb, ca Gabriel Resources să plătească statului român aproape 10 milioane de dolari, cheltuieli de judecată.

Statul român a demarat deja executarea silită a Gabriel Resources pentru recuperarea costurilor procedurii de arbitraj, desfășurate la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

„Compania intenționează să conteste decizia arbitrală, prin procedura de anulare prevăzută de Convenția ICSID. Solicitarea de anulare va fi depusă pe 7 iulie sau înainte de această dată. Anularea nu reprezintă un apel pe fond la decizia arbitrală, ci o procedură care, dacă va avea succes, va invalida decizia arbitrală și va desființa dispoziția de achitare a costurilor (României, de către Gabriel Resources – n.r.)”, a declarat Gabriel Resources, în conformitate cu Profit.ro.

Reclamă

Gabriel Resources intenționează, de asemenea, să atace recenta decizie a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) de la București, care a respins solicitarea companiei de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenței de concesiune pentru exploatarea perimetrului auro-argintifer Roșia Montană, emisă inițial în 1999 și prelungită apoi în 2019.

„Decizia ANRM manifestă o nesocotire flagrantă a legii și a drepturilor investiționale consacrate și, în viziunea companiei, reprezintă o decizie motivată politic de încălcare a drepturilor RMGC de a dezvolta proiectul Roșia Montană, luată în mod arbitrar și fără justă compensație”, a punctat Gabriel Resources.

Până la această oră, nici statul român și nici Agenția Națională pentru Resurse Minerale nu au oferit comunicări oficiale pe marginea solicitărilor Gabriel Resources.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro