Companiile mari din Regatul Unit au găsit o soluție neconvențională pentru a face față creșterii dramatice a furturilor din magazine: angajarea unor „hoți misterioși”. Aceste persoane sunt foști infractori care testează securitatea retailerilor pentru a identifica vulnerabilități. Martin Gill, fondatorul firmei de consultanță Perpetuity Research, este unul dintre cei care implementează această strategie.
Printre metodele utilizate se numără furtul articolelor voluminoase, precum și testarea eficienței măsurilor de protecție. Gill, fost profesor de criminologie, recrutează foști infractori pentru a îndeplini aceste misiuni, având în vedere experiența lor vastă în furturi și fraude. „Au trăit din furt toată viața”, declară Gill.
Conform British Retail Consortium, între septembrie 2022 și august 2023, bunuri în valoare de aproape 2 miliarde de lire sterline au fost furate, dublu față de anul precedent. Aproximativ 99% dintre cele 430.000 de incidente raportate nu au avut un suspect identificat. Această creștere se datorează și legislației indulgente din țară cu privire la furturile de bunuri de valoare mică, susține Gill.
Echipa lui Gill oferă un serviciu de nișă, dar parte a unei industrii în plină expansiune. Cheltuielile pentru prevenirea infracționalității au crescut cu 67%, ajungând la 1,2 miliarde de lire sterline între 2022 și 2023. Strategia include mai mulți agenți de pază, blocarea produselor în vitrine și tehnologii avansate precum recunoașterea facială.
Furturile misterioase sunt testate în diferite momente ale zilei, iar dacă sunt reușite, se repetă pentru analiza mai profundă. Hoții folosesc tehnici obișnuite în infracțiunile de acest tip, cum ar fi căptușirea genților cu folie de aluminiu pentru a evita declanșarea alarmelor.
Succesul acestor furturi depinde în mare parte de erori umane. De exemplu, un hoț a reușit să plece cu cinci sticle de whisky fără etichete de securitate. Gill explică: „Magazinele au măsuri de securitate, dar fie nu sunt utilizate deloc, fie nu sunt utilizate corect”.
Totuși, aceste teste nu sunt întotdeauna reușite. Dacă „hoții” sunt prinși, există un protocol stabilit cu retailerul care implică un „Plan B” pentru a clarifica situația. În unele cazuri, clienții alertați au fost, de asemenea, un factor de risc, chiar dacă explicațiile ulterioare au rezolvat neînțelegerile.