Furtuna Renata a provocat schimbări drastice de vreme în România, aducând cu ea ploi, vijelii, descărcări electrice și cod galben de inundații în șase județe, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Avertizările meteo afectează jumătate din teritoriul țării, iar în zonele montane s-a înregistrat deja lapoviță și ninsoare.

Vântul puternic a cauzat probleme majore în vestul țării, unde panouri publicitare și copaci au fost doborâți. În răspuns la situație, echipajele ISU au fost mobilizate în mai multe orașe, fără a se înregistra victime. De asemenea, temperaturile au scăzut semnificativ, cu 15-20 de grade comparativ cu perioada anterioară, atingând valori neobișnuite pentru acest timp al anului.

În Carpații Occidentali, Meridionali și Apuseni, ninsorile au adus câțiva centimetri de zăpadă, semn că iarna pare să-și reintre în drepturi în aceste regiuni. ANM a emis și o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și sud-estul Transilvaniei, valabilă pentru perioada 17-18 aprilie, așteptându-se vijelii, averse torențiale și grindină.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a răspuns, de asemenea, cu atenționări Cod galben de viituri pentru râuri din șase județe, ca urmare a precipitațiilor prognozate și topirii zăpezii din zonele montane înalte. Cu aceasta, vremea va rămâne rece și instabilă, cu probabilitate mare de precipitații, până pe 28 aprilie 2024, conform proiecțiilor ANM.