Reclamă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a criticat dur furtul unor artefacte dacice dintr-un muzeu olandez, catalogând incidentul drept „o ruşine internaţională”. Declarațiile sale, publicate pe contul său de socializare, subliniază ineficiența măsurilor de securitate din muzeul gazdă, care nu a respectat obligațiile contractului.

Burduja a exprimat îngrijorarea față de posibilitatea ca furtul să fie utilizat pentru manipularea sentimentului naționalist în contextul alegerilor, și a accentuat importanța apropierii internaționale pentru promovarea patrimoniului cultural. „Este bine că ne promovăm istoria şi valorile ca parte a patrimoniului universal”, a notat acesta, subliniind că izolarea față de lume nu este o soluție.

În context, ministrul s-a întrebat cum a fost posibil furtul într-un muzeu dintr-o țară europeană, în condițiile în care muzeul nu asigurase paza necesară, iar autoritățile nu au intervenit decât mult prea târziu. Burduja a subliniat că „în România așa ceva nu s-ar fi putut întâmpla”, afirmând că forțele de ordine din țară ar fi acționat prompt pentru contracararea unei asemenea situații.

El a cerut o investigație demarată inclusiv pe platformele online, întrucât „pe dark web astfel de artefacte furate sunt tranzacționate rapid.” Ministerul dorește impunerea unor măsuri stricte împotriva celor implicați, subliniind necesitatea implicării experților români în securitate cibernetică pentru a identifica persoanele responsabile.

Ministerul Culturii a confirmat că artefactele furate, incluzând Coiful de aur de la Coţofeneşti și trei brăţări dacice de la Sarmizegetusa Regia, erau asigurate conform legislației românești și normativelor internaționale de organizare a expozițiilor. Incendiul a fost determinat de un exploziv folosit pe zidul exterior al clădirii Muzeului Drents, conform informațiilor oferite de autoritățile olandeze.

În concluzie, Burduja a cerut dreptate pentru România, subliniind că „mult curaj, România” este necesarul pentru a aborda criza și a-i captura pe cei vinovați.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro