Reclamă

Poliția din nordul Olandei a identificat mașina responsabilă pentru furtul spectaculos al aurului dacic din expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” de la Muzeul Drents. Este vorba despre un Volkswagen Golf gri, care a fost furat și apoi găsit ars sub un viaduct lângă localitatea Rolde. După aceasta, făptașii și-au continuat fuga cu un alt vehicul, conform raportării cotidianului De Telegraaf.

Autoritățile presupun că mașina a fost parcată în zonele Groningen, North Drenthe și Assen. Se presupune că vehiculul avea plăcuțe de înmatriculare furate pe care figura numărul K-813-BK la momentul jafului. Înainte, mașina era înmatriculată cu numărul P-343-RL și a fost furată miercuri seara, între orele 20:30 și 03:30, din Alkmaar.

În aceeași perioadă, plăcuțele de înmatriculare cu numărul K-813-BK au fost furate din Witmarsum. Imaginile de la o cameră ANPR din Groningen arată că mașina a fost văzută ultima dată pe 23 ianuarie în jurul orei 04:20, înainte de a fi localizată din nou în apropierea Muzeului Drents pe 25 ianuarie, la scurt timp după jaful care s-a produs la ora 03:45.

Volkswagenul Golf ars a fost găsit sub viaductul N33, la aproximativ 7 kilometri de locul jafului. Polițiștii consideră că suspecții au folosit această mașină pentru a evada. Cazul este investigat de zeci de detectivi și specialiști, iar prinderea suspecților și recuperarea artefactelor furate sunt priorități pentru poliția olandeză.

Expoziția „Dacia! Regatul aurului şi argintului” a fost asigurată pentru o valoare totală de peste 30 de milioane de euro. Potrivit directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Târnoveanu, suma exactă pentru piesele furate este confidențială și cunoscută doar de autoritățile de anchetă. Printre obiectele furate se numără Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.

Expoziția s-a desfășurat în cadrul Muzeului Drents începând cu 7 iulie 2024, având peste 77.000 de vizitatori și expunând 673 de bunuri arheologice din patrimoniul național al României.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro