Furt de artefacte dacice la Muzeul Drents: un catalizator dezbaterilor culturale în România

Furtul unor piese dacice de la Muzeul Drents din Olanda a declanșat o dezbatere intensă în România cu privire la cultură și patrimoniu, după cum afirmă Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA din Sibiu. Acesta consideră că incidentul a deschis o discuție serioasă despre aceste teme, pentru prima oară în ultimele două decenii.
„Am ajuns să mă bucur că s-a furat coiful. Mă bucur pentru că în sfârșit cei care perorează toată ziua pe la tv, politicienii și influencerii, au descoperit cuvântul cultură. Și tot ei au aflat că România are patrimoniu cultural”, a declarat Răzvan Pop pe Facebook. El a subliniat că doar un procent mic dintre români au manifestat vreodată interes față de artefactele aflate în colecția Muzeului Național de Istorie a României.
Răzvan Pop a atras atenția asupra necesității de a asculta experții și specialiștii în aceste dialoguri, în locul persoanelor fără pregătire în domeniul culturii și patrimoniului. „Este esențial ca discuțiile despre cultură să fie duse de cei care au cunoștințele necesare, fiind sprijiniți de factori decidenți din comunitate,” a adăugat el.
Managerul a enumerat mai multe probleme care necesită discuții în profunzime, printre care condițiile de plată ale specialiștilor din domeniu, vizibilitatea scăzută a cercetătorilor care pun în valoare cu resurse limitate patrimoniul cultural din România, și susținerea financiară insuficientă a instituțiilor culturale.
De asemenea, a subliniat lipsa instituțiilor culturale în mai mult de 70% din localitățile din România și a evidențiat că nu există o entitate culturală în țară care să se ridice la standardele infrastructurale ale muzeelor din Olanda.
Răzvan Pop îndeamnă la adoptarea legilor necesare pentru funcționarea culturii și la reevaluarea managementului cultural. El sugerează o schimbare de perspectivă în tratarea patrimoniului cultural național și la o abordare mai conștientă și responsabilă.
În final, el încurajează publicul să participe activ la cultură, invitându-i să viziteze muzeele, să devină membri ai bibliotecilor și să participe la diverse manifestări culturale.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨