Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB-ului sovietic, a anunțat joi că a reușit să împiedice o tentativă de debarcare amfibie a forțelor ucrainene în regiunea Herson, o zonă parțial ocupată de trupele rusești. Conform afirmățiilor FSB, această operațiune a forțelor speciale ucrainene ar fi fost pregătită cu îndrumarea commando-urilor britanice.

Într-un videoclip publicat de Ministerul rus al Apărării se poate observa o barcă despre care se susține că a fost folosită de ucraineni, fiind atacată din aer. Imaginile prezintă, de asemenea, trupurile neînsuflețite ale soldaților și armamentul depozitat găsit la fața locului. FSB a declarat că „Forța de debarcare a armatei ucrainene a fost distrusă în confruntările care au avut loc”.

Printre persoanele capturate de ruși se numără un militar ucrainean de 38 de ani, Evhen Horin, despre care se spune că ar fi avut un rol important în această operațiune. Videoclipuri ulterioare distribuite de FSB îl prezintă pe Horin oferind o mărturie detaliată despre pregătirea sa în Regatul Unit pentru o „misiune specială”. Este neclar dacă declarațiile sale au fost făcute de bunăvoie sau sub efectul torturii, și nici identitatea sa nu a putut fi confirmată independent.

FSB a adăugat că „prizonierul de război a oferit informații detaliate despre antrenamentul său în domeniul sabotajului”, evidențiind o presupusă implicare directă a serviciilor speciale britanice în plănuirea și pregătirea acestei acțiuni contra securității Federației Ruse. Declarațiile serviciului rus vin în contextul unui conflict prelungit între Rusia și Ucraina, cu implicații internaționale semnificative.