Reclamă
Reclamă

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) susține că a dejucat o tentativă a Ucrainei de a deturna un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, capabil să poarte rachete nucleare. În operațiune ar fi fost implicate și „servicii speciale ale NATO”, potrivit FSB.

„Serviciile de informaţii ucrainene intenţionau să recruteze un pilot militar rus în schimbul unei recompense financiare şi al acordării cetăţeniei italiene, pentru a-l convinge să transfere şi să facă să aterizeze un avion purtător de rachete în Ucraina”, se arată într-un comunicat FSB postat luni pe site.

În acest comunicat, FSB susţine că „servicii speciale ale NATO” ar fi fost implicate în „pregătirea şi realizarea” planului de a deturna „un bombardier strategic Tu-22M3”.

Reclamă

Avionul cu rază lungă de acțiune poate să realizeze lovituri inclusiv cu rachete nucleare pe distanţe lungi.

De asemenea, în cursul operaţiunii, Rusia ar fi primit informaţii care au ajutat forţele armate să atace baza aeriană Oziornoe din nord-vestul Ucrainei, conform comunicatului FSB, care nu indică nici când a fost întreprinsă această operaţiune şi nici când a fost efectuată lovitura asupra aerodromului Oziornoe din regiunea Jitomir.

Tu-22M3 (cod NATO „Backfire”) este un avion de luptă pe distanţe lungi, ce poate transporta inclusiv rachete hipersonice, atât cu încărcătură convenţională, cât şi nucleară, cu aripi şi geometrie variabile, conceput pentru a distruge ţinte maritime şi terestre cu rachete ghidate şi bombe lansate pe cale aeriană.

Vara trecută, Ucraina a reuşit să recruteze un pilot rus de elicopter, Maksim Kuzminov, care se opunea conflictului şi care a dezertat la bordul unui aparat Mi-8, aducând elicopterul pe un teritoriu controlat de ucraineni, aminteşte Agerpres.

Acest dezertor a fost găsit mort în Spania în luna februarie. Rusia a fost acuzată în mod repetat că şi-a eliminat adversarii, atât în ţară, cât şi în străinătate, dar aceasta a negat de fiecare dată acuzaţiile.

De asemenea, Ucraina acuză periodic Moscova că încearcă să recruteze agenţi de partea ucraineană.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat în luna mai că a „destructurat o reţea de agenţi” ai FSB care pregăteau asasinarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a arestat doi ofiţeri ucraineni care făceau parte din acest complot.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro