Reclamă
Reclamă

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că a dejucat un plan de atac asupra singurului portavion rusesc, „Amiral Kuznețov”, și presupuse atentate la viața a trei oficiali de rang înalt din Ministerul Apărării. În acest context, a fost reținut un agent al serviciilor speciale ucrainene, informează presa de stat de la Moscova.

Portavionul „Amiral Kuznețov” este în prezent andocat la un șantier naval din Murmansk, unde lucrările de reparații sunt în întârziere, potrivit presei ruse. FSB declară că unul dintre militarii navei a fost contactat de un cetățean ucrainean care a încercat să-l convingă să comită un atac terorist.

Potrivit FSB, în luna martie, un membru al echipajului de pe „Amiral Kuznețov” a fost abordat „printr-un aplicații de mesagerie străine WhatsApp și Telegram” de către un angajat al serviciilor speciale ucrainene, prezentat sub numele de „Oleg”.

Reclamă

„Folosind tehnici de influență psihologică – de la promisiuni de ajutor pentru a ajunge în Finlanda și o remunerație financiară, până la amenințări cu denunțarea către autoritățile ruse pentru presupusa trimitere de bani armatei ucrainene – angajatul ucrainean a încercat să-l convingă să comită un atac terorist asupra navei”, a declarat FSB.

FSB mai afirmă că marinarul ar fi contactat autoritățile ruse și că, ulterior, a continuat să corespundă cu agentul ucrainean sub controlul serviciilor rusești de informații pentru a obține informații valoroase.

În cadrul cazului privind presupusele tentative de asasinat împotriva unor oficiali de rang înalt ai Ministerului Apărării rus, FSB a reținut un cetățean rus născut în 1994, al cărui nume nu a fost făcut public. Acesta ar fi primit misiunea de la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării ucrainean (GUR) să livreze trei dispozitive explozive de mare putere, deghizate în ambalaje de cadouri, la domiciliile din Moscova ale celor trei oficiali.

Potrivit FSB, rusul reținut ar fi mărturisit că în mai 2024 a fost recrutat de GUR. Portalul Meduza.io menționează că FSB comunică frecvent despre dejucarea unor tentative de sabotaj atribuite serviciilor speciale ucrainene pe teritoriul Rusiei, deși aceste informații nu pot fi verificate independent.

Ultimul caz prezentat de FSB este dejucarea unei tentative a serviciilor ucrainene de a deturna un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, capabil să lanseze rachete nucleare.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro