Reclamă

Fructele de soc nu sunt la fel de populare ca florile de soc. Chiar și așa, micile fructe de soc au multe beneficii pentru sănătate și pot fi utilizate în diferite preparate. Socul este plantă care face parte din grupa arbuștilor, iar genul face parte din familia Adoxaceae. Arbustul are ramurile curbate și poate ajunge la înălțimi de până la 10 metri. Planta de soc provine din genul Sambucus, cu peste 20 de specii identificate în întreaga lume.

Care sunt proprietățile nutritive ale fructului

Din punct de vedere istoric, florile de soc și frunzele de soc au fost utilizate pentru ameliorarea durerii, inflamația, stimularea producției de urină și inducerea transpirației. Coaja de soc, de asemenea, a fost utilizată ca diuretic, laxativ și pentru a induce vărsăturile.

În medicina populară, fructele de soc uscate sau sucurile din fructe de soc sunt utilizate pentru tratarea gripei, infecțiilor, sciaticii, durerilor de cap, durerilor dentare, inimii și durerilor nervoase, precum și ca laxative și diuretice.

  • Conținut ridicat de vitamina C. Există 52 mg de vitamină C pe cană de fructe, care reprezintă 57% din valoarea zilnică.
  • Bogat în fibre dietetice. Fructele de soc conțin 10 grame de fibre per cană de fructe proaspete, aproximativ 36% din valoarea zilnică.
  • O sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ din organism.
  • O sursă bună de flavonoli. Socul conține antioxidanți flavonoli quercetină, kaempferol și izorhamnetin. Florile conțin de până la 10 ori mai multe flavonoli decât fructele de soc.
  • Bogat în antociani. Acești compuși conferă fructului culoarea negru-purpuriu caracteristică și sunt un puternic antioxidant cu efecte antiinflamatorii.
 Fructele de soc, un tratament medicinal și un ajutor în bucătărie. Iată ce alte beneficii și proprietăți are
Exquis

Beneficiile fructelor de soc

Există multe alte beneficii ale socului, deși cele mai multe dintre acestea au dovezi științifice limitate:

  • Combate bacteriile dăunătoare. S-a descoperit că socul inhibă dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter pylori și poate ameliora simptomele sinuzitei și bronșitei.
  • Poate susține sistemul imunitar. Studiile la șobolani au constatat că polifenolii de soc susțin apărarea imună prin creșterea numărului de celule albe din sânge.
  • Protejează împotriva radiațiilor UV. S-a constatat că un produs pentru piele care conține extract de soc are un factor de protecție solară (SPF) de 9,88.
  • Menține sănătatea tractului urinar. S-a constatat că florile de soc cresc frecvența urinării și cantitatea de excreție de sare la șobolani.
  • Poate avea unele proprietăți antidepresive. Un studiu a constatat că șoarecii hrăniți cu 544 mg de extract de fructe de soc pe kilogram (1.200 mg pe kg) au avut performanțe îmbunătățite și markeri de dispoziție.

Reclamă

Share.

21 de ani, absolventă a Facultății de Jurnalism și științe ale comunicării din Iași, a trecut prin pepiniera de jurnaliști a revistei " Opinia studențească ", însă totuși novice în presă, își dorește o carieră de jurnalist și să aducă oamenilor știri de calitate. De asemenea, își propune să pună în aplicare integritatea și etica acestei meserii

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro