Ne mai despart doar câteva zile până la 1 Mai, sărbătorea legală a românilor. An de an cu acest prilej, toată lumea se bucură de o minivacanță binemeritată. Deja tradiționala masă de Ziua Muncii conține neapărat friptura la grătar. Majoritatea românilor se bucură de mese copioase în aer liber. Cu toate că în general carnea la grătar este recomandată inclusiv în dietă, trebuie să acordăm o atenție deosebită consumului ei.
Fripturile pe grătar pregătite de 1 Mai, pericol pentru organism
De 1 Mai și nu numai, mirosul de mici, ceafă, copănele sau pastramă îmbie străzile și zonele de picnic. Toți românii pregătesc de zor mesele copioase de care se bucură în voie alături de cei dragi. Pregătirea cărnii la grătar, nu doar de 1 Mai ci în general, poate reprezenta chiar un pericol pentru organism. Iată de ce aspecte ar trebui să ții cont.
Respectă cu strictețe normele de igienă
Oriunde ai alege să pregătești grătarul, asigură-te că este un mediu curat. De altfel, este imperios necesar să ai acces la o sursă de apă potabilă. Astfel, spălarea cărnii și a ustensilelor, dar și a mâinilor pot fi realizate în siguranță. Evită mediile care ar putea fi contaminate. Inclusiv în zonele de agrement amenajate pentru astfel de activități, pericolul ar putea pândi la orice pas.
Nu pune carnea direct pe grătar după arderea bruscă a lemnului sau a cărbunilor
Prin ardere, lemnul și cărbunii emit substanțe considerate cancerigene. Este important să lași jarul să se domolească înainte de a pune carnea pe grătar.
De asemenea, asigură-te că acesta a fost curățat bine înainte. Micile urme de rugină sau resturi de grăsime veche sunt un pericol real.
Nu amesteca tipurile de carne
Nu amesteca tipurile de carne pe grătar, nici atunci când le consumi. Românii tind să consume mai multe tipuri de carne la aceeași masă, mai ales de 1 Mai. Organismul digeră destul de greu proteina animală. O astfel de combinație de cărnuri va face ca ficatul și fierea să funcționeze cu dificultate.