Medalioane de porc cu sos Bearnaise
- 1 mușchiuleț de porc
- 1-2 linguri ulei
- sare&piper
Sos Bearnaise
- 2 gălbenușuri de ou
- 75 gr unt topit și strecurat
- 2 fire tarhon
Reducție
- 100 ml vin alb sec
- 2-3 linguri oțet vin alb
- 1 lingură ceapă tocată
- 3 fire tarhon
- piper
-
Pentru început ne ocupăm de mușchiulețul nostru: se scoate mușchiulețul din frigider și se curăță de toate pielițele albe. Se taie felii de 2 cm grosime. Se asezonează cu sare (un pic mai multă decât în mod obișnuit) și se lasă la temperatura camerei pentru 1 oră.
-
Între timp se pun toate ingredientele de la reducție într-o crăticioară. Se fierbe până rămâne doar o lingură de lichid. Se strecoară reducția printr-o sită fină și se lasă să se răcorească.
Sosul
-
Se topește untul clarifiat
-
Mare atenție la preparare, riscăm să obținem jumări dacă nu urmăm instrucțiunile:
-
Se pun gălbenușurile împreună cu reducția într-o crăticioară. Se pun pe abur și cu un tel se bat gălbenușurile până se îngroașă și curg de pe tel în fir gros (puțin peste 5 minute).
-
Se stinge focul sub crăticioara cu abur și încet începeți să adăugați în crema de gălbenușuri untul topit ca uleiul la maioneză.
-
Adăugați frunzele de tarhon tocat și f. puțină sare în sos. Sosul e gata, dar îl păstrați pe abur până la servire.
Friptura
-
Se încing 1-2 linguri ulei într-o tigaie largă. Se presară medalioanele de porc cu piper negru măcinat.
-
Se prăjesc în tigaie câte 2 câte 2, timp de 5-3 minute pe fiecare parte.
-
Pentru început prinde medalioanele cu un clește și să le prăjiți câteva secunde și pe margini, de jur împrejur.
-
Se scot medalioanele pe o farfurie și se lasă la odihnit, se lasă să stea 5 minute.