Până să ne ajungă această realitate a pandemiei, am tratam subiectul cu umor. Acum, când riscurile sunt crescute, pericolul infectării este parte integrată în viața de zi cu zi. Teama ne poate face să devenim obsedați de virus. Cu alte cuvinte nu trebuie să trăim constant cu teama de moarte.
Frica ne poate ajuta să ne responsabilizăm în această perioadă, din păcate o parte dintre noi avem tendința să exagerăm. Purtatul măștii și a mănușilor chirurgicale sunt măsuri firești. Cu toate acestea există un fir foarte subțire între necesitate și tendința de exagerare. În anumite cazuri frica ne poate paraliza în loc să ne ajute.
O criză intensă de frică poate crea un blocaj psihic. Spaima ne poate fi cel mai mare inamic. Nu vom mai fi productivi, iar munca, fie ea de acasă, devine un chin. Astfel toate acestea creează un nivel absurd de stres. Lucrul de acasă, fără o minte limpede, nu se poate desfășura la parametrii firești . Dacă gândirea noastră nu se va axa pe logică riscăm să ne pierdem luciditatea.
Statul în casă presupune contactul cu ceilalți doar prin televizor și canalele oferite de internet. Nu avem o imagine asupra lumii, formată prin contactul direct cu lumea. Este greu să mai speri când îți este alimentat constant sentimentul că trăiești într-o lume nedreaptă.
Lipsa unei soluții concrete și nformațiile greu de procesat: știri despre pierderea vieților omenești, schimbările din planul economic și social sunt adevărate motoare ale fricii. Atenția se poate canaliza doar asupra acestui aspect.
Apariția ministrului muncii, Violeta Alexandru, cu echipamentul acela elaborat de protecție, pe lângă faptul că oferă o imagine ridicolă, este o formă a fricii dusă la extrem.
Norman Vincent Peale, recunoscut pentru popularizarea conceptului de gândire pozitivă, spunea să nu lăsăm teama să ne influențeze viața:
„Nu permite fricilor sa iti determine destinul.”
Nu trebuie să disperăm. Există câteva metode de-a ne liniști. În primul rând trebuie să ne controlăm gândirea. Lucruri asupra cărora putem medita pentru a ne calma:
- Știm ce este virusul, ce poate face:
- Ne putem trata simptomatic;
- Prezența acestuia este testabilă;
- Numărul pacienților vindecați este destul de mare;
- De-a lungul timpului au existat boli foarte puternice pentru care au fost găsite leacuri;
- Mulți experți care, la nivel global, caută un remediu;
- Natura ne învață că totul are un sfârșit, această perioadă va trece.
- Să ne păzim de toate teoriile absurde, cu privire la apariția și scopul „adevărat” al virusului;
- Trebuie să evităm să ne informăm din materiale cu caracter alarmant.
Nu trebuie să privim cu dezinteres puterea virusului, dar nici să exagerăm. Trebuie să folosim această teamă într-un mod constructiv. Ieșitul din casă pentru mulți dintre noi poate fi opțional. Există foarte multe metode prin care putem evita să ieșim din casă. Pentru cumpărături putem opta pentru comenzile online. Mersul până la locul de muncă poate fi evitat, mulți dintre noi lucrăm de acasă.
Trebuie să evităm să devenim paranoici, inventarea a tot felul de „povești” cu privire la coronavirus. Realitatea este destul de complicată în aceste clipe, avem de unde să ne alimentăm nevoia de „fantezie”.