Reclamă

Infractorii cibernetici profită de sezonul sărbătorilor pentru a viza consumatorii cu oferte false de vacanțe achiziționate online. În această perioadă, fraudele online sunt tot mai frecvente, iar metodele folosite devin tot mai sofisticate. Specialiștii avertizează că există indicii clare care pot semnala o posibilă încercare de înșelăciune online.

Infractorii utilizează deseori anunțuri înșelătoare, promovând oferte fictive de cazare la pensiuni reale, dar la prețuri mult sub standardele pieței. Astfel de practici sunt frecvente înaintea sărbătorilor de iarnă, iar administratorii de pensiuni atrag atenția asupra tacticilor folosite de acești escroci.

Aneta, administrator de pensiune, explică: „În numele unității noastre de cazare au postat anunțuri cum că închiriază de Crăciun și Revelion, bineînțeles că prețul era sub prețul pieței. Vă dați seama că ne este greu, ne e greu să creadă toată lumea, deși clienții pe care îi avem știu la ce standarde lucrăm și știu că prețul nostru este cel real și cel corect cu realitatea. Au luat exact pozele noastre, pe care le avem pe site și le-au postat. Am încercat să luăm legătura cu ei, și clienții noștri, dar bineînțeles că ne-au blocat. Mai ales în perioada Revelionului, atunci cererea este foarte mare și, bineînțeles că unii fiind atrași de preț, cad în plasă destul de ușor și am mai auzit și pe alții care au fost în situația noastră.”

Specialiștii sugerează atenție la detalii care pot indica o înșelăciune, cum ar fi solicitarea unui avans mult prea mic. Mihai Rotariu, purtător de cuvânt la Directoratul Național de Securitate Cibernetică, recomandă: „Să folosim, eventual, un instrument de plată care are în balanță o sumă limitată. Căutați adresa respectivă pe Google, folosiți funcționalitatea de Street View și vedeți dacă unitatea de cazare există și arată ca în poze, verificați, eventual, adresa online, să nu existe și alți proprietari la acea adresă, contactați pe cei care v-au făcut oferta și cereți detalii suplimentare și, încă o dată, evitați trimiterea banilor în avans, dacă nu este obligatorie această opțiune.”

Lipsa recenziilor ar trebui, de asemenea, să fie un semnal de alarmă. Verificarea autenticității unui site prin intermediul unui număr de telefon real este, de asemenea, recomandată. Persoanelor care cred că au fost înșelate li se recomandă să anunțe imediat poliția.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro