Reclamă
Reclamă

Liderul extremist din Țările de Jos, Geert Wilders, spera să obțină un rezultat convingător la alegerile europarlamentare de anul acesta, însă primele rezultate parțiale arată că, deși va obține un număr consistent de locuri în noul parlament, partidele pro-europene vor avea majoritatea, potrivit Euronews.

Membrii blocului de stânga din Olanda, candidați în comun la aceste alegeri, nu se așteptau la rezultate favorabile din primele exit-poll-uri, dar acestea sugerează că blocul pro-european condus de Frans Timmermans va obține aproximativ opt locuri din cele 31 disponibile pentru Țările de Jos în Parlamentul European. Extremiștii, deși nu par să aibă întâietate, vor obține în jur de șapte locuri. Conform Euronews, se așteaptă ca partidele pro-europene să obțină aproximativ două treimi din voturi.

„Partidele pro-europene din Țările de Jos au rezultate bune la aceste alegeri, fapt ce trimite un semnal clar spre restul Europei că nu există nicio nevoie de a colabora cu dreapta radicală. Asumpția că dreapta radicală va câștiga detașat aceste alegeri nu s-a materializat în Țările de Jos”, a declarat fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru Euronews.

Reclamă

Coaliția Verde-Stângă-Laburistă a concurat cu o listă comună pentru prima oară în aceste alegeri europene, însă partidele vor funcționa separat după ce vor ajunge în Parlamentul European. Partidul Muncii face parte din S&D, în timp ce democrații și verzii fac parte din grupul Verzilor din PE.

De cealaltă parte, Wilders se aștepta la un rezultat mult mai favorabil, având în vedere alegerile parlamentare trecute și acordul de coaliție pentru un nou guvern. „Occidentul se trezește, iar următoarele câteva zile vor fi cruciale pentru viitorul Europei. Vedem partide precum al meu care cresc în popularitate în toată Uniunea Europeană. Oamenii se trezesc și eu sper că vor rămâne treji”, a declarat Wilders.

Primele rezultate parțiale din alegerile europarlamentare din Țările de Jos arată că partidele pro-europene vor obține majoritatea locurilor, în timp ce partidele extremiste, precum cel condus de Geert Wilders, vor rămâne în minoritate. Blocul pro-european condus de Frans Timmermans este estimat să obțină aproximativ opt locuri, în timp ce extremiștii vor obține șapte locuri. Partidele pro-europene sunt presupuse să obțină două treimi din voturi.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro