Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi că Franța va livra Ucrainei avioane de luptă Mirage 2000-5, va instrui piloții ucraineni pentru operarea acestora și va forma o brigadă de circa 4.500 de soldați ucraineni, potrivit agențiilor AFP și EFE.

„Franța dorește pace și vom lupta pentru ea, dar pacea nu înseamnă capitularea Ucrainei”, a declarat Macron într-un interviu acordat postului France 2, conform Agerpres.

Macron a precizat că instruirea piloților ucraineni va începe încă din această vară. „În mod normal sunt necesare cinci până la șase luni”, a adăugat președintele francez. El a mai menționat că această instruire se va desfășura în Franța.

„Dorința noastră este să formăm o brigadă. Propunem să formăm 4.500 de militari ucraineni, să-i echipăm și să-i antrenăm”, a continuat Macron în interviul acordat.

Avioanele multirol Mirage 2000, fabricate de compania franceză Dassault, sunt deținute de armata franceză în număr de circa 300. Mirage 2000-5 reprezintă versiunea modernizată a acestui tip de avion. Aceste avioane nu se mai află în producție după ce au fost înlocuite de avioanele de nouă generație Rafale.