Reclamă

Franța a refuzat joi să clarifice dacă ar fi dispusă să-l aresteze pe liderul rus Vladimir Putin în baza unui mandat emis de Curtea Penală Internațională (CPI), similar cu cel emis pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu. Franța se află sub presiune din cauza poziției sale cu privire la mandatul internațional de arestare emis pe numele liderului israelian. Aceste dezvoltări au fost raportate de agenția de presă Reuters, preluată de News.ro.

Săptămâna trecută, CPI a emis mandate de arestare pentru premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, fostul ministru al apărării și un lider militar al Hamas, fiind acuzat de presupuse crime de război și crime împotriva umanității în timpul conflictului din Gaza. Franța, alături de toate statele membre ale Uniunii Europene, este semnatară a tratatului fondator al CPI. Cu toate acestea, Franța a declarat miercuri că, în opinia sa, Netanyahu beneficiază de imunitate față de acțiunile Curții, deoarece Israelul nu a semnat statutul CPI.

Pe de altă parte, CPI a emis și un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, acuzat de crima de război pentru deportarea ilegală a unor copii din Ucraina. Cu toate acestea, nici Rusia nu este semnatar a tratatului fondator al CPI.

Christophe Lemoine, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, a declarat că poziția juridică a Franței este similară în ambele cazuri, al lui Putin și Netanyahu. Lemoine a explicat: „Probabil că am fost mai puțin exacți atunci când am comentat cazul lui Putin în comparație cu cel actual, dar, în orice caz, poziția noastră este aceeași.” Legat de posibilitatea arestării lui Putin dacă ar ajunge pe teritoriul francez, Lemoine a menționat: „În ceea ce îl privește pe Vladimir Putin, pentru toți cei care au comis crime nu există impunitate. Ei trebuie să fie trași la răspundere pentru faptele lor, iar noi am spus întotdeauna că vom aplica dreptul internațional în toate aspectele sale.”

De asemenea, oficialul francez a subliniat că problema imunității, consacrată în statutul CPI, este „complexă” și că statele, uneori, au opinii diferite asupra acestei chestiuni.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro