Reclamă
Reclamă

Franța a evitat formarea primului guvern de extremă dreaptă după Al Doilea Război Mondial, în urma rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor legislative anticipate. Partidul Adunarea Națională (RN) condus de Marine Le Pen, care se afla pe primul loc după primul tur, s-a clasat pe locul trei. Aceasta înseamnă că cel mai pesimist scenariu politic a fost evitat. Totuși, niciun grup politic nu a reușit să obțină o majoritate solidă în legislativ, lăsând Franța într-o instabilitate politică.

Partidul Noului Front Popular (NFP), de stânga, a câștigat, dar nu a obținut o majoritate absolută. Aceasta este o lovitură majoră pentru președintele Emmanuel Macron, ale cărui speranțe pentru o Adunare Națională stabile sunt acum în dificultate. Alegerile vin cu doar câteva săptămâni înainte de desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Paris, amplificând nervozitatea politică.

„Barajul a rezistat. După ce a terminat pe primul loc în primul tur al alegerilor legislative, formațiunea de extremă dreaptă Adunarea Națională se află pe locul doi. Conform estimărilor, RN va câștiga între 138 și 145 de locuri în Adunarea Națională. Partidul lui Marine Le Pen avea nevoie de 289 de locuri pentru a obține o majoritate absolută în cadrul camerei inferioare a Parlamentului francez, care are un total de 577 de locuri. Au ratat însă acest obiectiv și l-au ratat la mare distanță”, a raportat France 24.

Reclamă

Președintele Emmanuel Macron va evalua structura noii Adunări Naționale înainte de a decide asupra guvernului care trebuie format, a declarat Palatul Elysee. „În rolul său de garant al instituțiilor noastre, președintele se va asigura că alegerea suverană a poporului francez este respectată”, a precizat aceeași sursă, conform DPA și EFE, preluate de Agerpres.

Palatul Elysee a subliniat că va fi necesar un număr de deputați pentru a obține o majoritate absolută. Liderii Noului Front Popular (NFP) și-au exprimat dorința de a guverna, dar sunt departe de o majoritate absolută.

Prezența mare la vot a confirmat necesitatea dizolvării Adunării Naționale, potrivit opiniei palatului prezidențial. Cu alianța de centru a lui Macron pe locul al doilea, Palatul Elysee a remarcat: „Tabăra de centru fusese declarată moartă: dar ea există, chiar și după șapte ani la putere”.

Premierul Gabriel Attal și-a prezentat intenția de a demisiona, menționând că va continua să își exercite atribuțiile atâta timp cât datoria o va cere.

„NFP este gata să guverneze”, a afirmat Jean-Luc Melenchon, liderul mișcării Franța nesupusă, parte a NFP. Totodată, liderul socialiștilor, Olivier Faure, s-a opus unei alianțe guvernamentale cu centrul lui Macron.

În tabăra adverse, Jordan Bardella, liderul RN, a criticat „alianța dezonoarei” și a promis că RN va rămâne o alternativă fermă, fără compromisuri politice.

În urma rezultatelor, Franța rămâne într-un climat politic incert, cu necesitatea de a forma o majoritate solidă în legislativ.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro