Reclamă

Franța consideră că discuția despre trimiterea de trupe europene de interpunere în Ucraina este prematură și subliniază că o astfel de discuție poate fi abordată doar în contextul unui acord de pace. Aceasta este poziția exprimată de Jean-Noel Barrot, ministrul francez de externe, care a declarat marți într-un interviu pentru postul de radio France Info că niciuna dintre țările participante la întâlnirea de urgență de la Paris de luni nu a declarat intenția de a trimite soldați în Ucraina.

„Nu este o cerere, este o constatare”, a afirmat Barrot, subliniind că doar ucrainenii pot decide când să înceteze să lupte, atunci când vor avea certitudinea unei păci durabile. Ministrul a adăugat că europenii vor oferi garanțiile necesare pentru această pace și, astfel, vor fi prezenți la masa negocierilor.

În ciuda întâlnirii de la Paris desfășurate sub inițiativa președintelui Emmanuel Macron, Barrot a clarificat că „nu este o problemă care se pune acum” referindu-se la trimiterea de trupe și a reiterat că „nimeni nu a spus că intenționează să trimită trupe în Ucraina”.

Ministrul francez a insistat că problema crucială este realizarea unei păci durabile, spre deosebire de acordurile de la Minsk, care au eșuat și au condus la invazia rusă asupra Ucrainei. Barrot a menționat că „orice garanții trebuie discutate după ce pacea a fost obținută”.

Întrebat despre întâlnirea de la Riad dintre Serghei Lavrov și Marco Rubio, fără participarea unor reprezentanți ai Ucrainei și Europei, Barrot nu s-a opus ideii Statelor Unite de a aduce Rusia la masa negocierilor. Totuși, el a subliniat scepticismul privind disponibilitatea lui Putin pentru dialog.

În discuții despre rolul NATO în apărarea Europei, Barrot a recunoscut că, deși alianța oferă încredere, schimbările în politica SUA sub administrația Trump necesită consolidarea capacităților de apărare europeană. În acest sens, Barrot a salutat acordul liderilor europeni de a menține cheltuielile militare în afara limitelor de deficit, aspect asupra căruia a fost informată și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro