Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că Rusia desfășoară o campanie de dezinformare cu scopul de a submina Jocurile Olimpice de la Paris, care sunt programate să se desfășoare această vară.

Acest anunț a fost făcut de liderul francez în cadrul inaugurării unui nou centru olimpic de înot din Paris, potrivit informațiilor furnizate de BBC și Reuters.

Macron a răspuns afirmativ întrebărilor jurnaliștilor despre posibilele atacuri de dezinformare rusești vizând perturbarea Jocurilor Olimpice, menționând că Rusia publică zilnic articole care pun la îndoială capacitatea de organizare a evenimentelor de către Franța.

Declarațiile președintelui francez subliniază faptul că Rusia a intensificat recent atacurile de propagandă împotriva Franței, folosind conturi false pe rețelele sociale pentru a răspândi zvonuri și dezinformare. În plus, acuzații grave sunt aduse serviciilor secrete rusești, despre care se crede că au fost în spatele inscripționării Stelelor lui David pe zidurile Parisului, în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie, o acțiune interpretată ca încercare de a stârni diviziuni intercomunitare în Franța.

La nivel de guvern, Franța a adoptat o poziție dură împotriva eforturilor de dezinformare ale Rusiei, cu planuri de a propune sancțiuni la nivelul întregii UE împotriva celor implicați în răspândirea dezinformării. Această abordare vine în contextul în care președintele Macron și-a intensificat criticile față de Rusia, mai ales în legătură cu conflictul din Ucraina.

În ciuda amenințărilor de securitate și a campaniilor de dezinformare, Macron a asigurat că Franța este pregătită pentru Jocurile Olimpice, având planuri alternative pentru ceremonia de deschidere în cazul în care amenințarea teroristă se intensifică. Președintele Francez a afirmat că „Vom fi pregătiți”, evidențiind că au fost pregătite multiple scenarii pentru a face față oricăror circumstanțe neprevăzute.