Reclamă
Reclamă

Fotograful britanic Terry O’Neill, a cărui lucrare a surprins imagini iconice din Swinging Sixties din Londra, a murit.

O’Neill, în vârstă de 81 de ani, avea cancer de prostată și a murit acasă sâmbătă seara, după o lungă boală, a spus agenția sa.

El a fotografiat celebrități – inclusiv The Rolling Stones, David Bowie, Elton John și Regina – și a primit un CBE luna trecută pentru servicii de fotografie.

Corespondentul BBC Arts, David Sillito, a spus că activitatea lui O’Neil a ajutat la definirea Swinging Sixty.

Reclamă

Născut la Londra, O’Neill a părăsit școala cu speranțele de a deveni un baterist de jazz, dar a ajuns să lucreze într-o unitate fotografică din aeroportul din Londra Heathrow.

Acolo l-a capturat pe secretarul de acasă Rab Butler, îmbrăcat imaculat și adormit pe o bancă.

Imaginea l-a ajutat pe O’Neill să-și asume un loc de muncă ca fotograf de ziar pe Fleet Street, unde a fost desemnat să surprindă portretul unei trupe noi – The Beatles.

După ce a primit CBE la Palatul Buckingham, domnul O’Neill a declarat că premiul „depășește tot ce mi s-a întâmplat în viața mea”.

El a fotografiat-o de două ori pe regină. În 2001, a dezvăluit pe discurile BBC Radio 4 de la Desert Island cum a determinat-o să zâmbească în timpul celei de-a doua ședințe foto din 1992 – un an descris de regină drept un „annus horribilis” – spunând o glumă de curse de cai.

Sir Elton John, pe care O’Neill l-a fotografiat în numeroase rânduri, a fost printre cei care au adus un omagiu fotografului pe Twitter , spunând: „El a fost genial, amuzant și i-am iubit absolut compania”.

Comedianul și autorul copiilor David Walliams l-a numit pe O’Neill „un talent imens și un gentleman absolut” și a spus că moartea lui a fost „sfârșitul unei ere”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro