Reclamă
Reclamă

Miles Astray a câștigat două premii la categoria imagini generate cu inteligența artificială cu o fotografie reală. Acesta a participat la un concurs internațional de fotografie cu o poză înfățișând un flamingo ce pare fără cap și aduce cu o minge.

Deși ar putea părea că Astray a folosit un instrument de generare a imaginilor cu ajutorul IA, fotografia a fost realizată cu o cameră. Din acest motiv, Astray a fost descalificat de la Premiile 1839, după ce a obținut locul al treilea și premiul onorific ales de public, potrivit Forbes.

Premiile 1839, denumite astfel după un an notabil în istoria fotografiei, cuprind categorii variate precum animale, arhitectură, peisaje, oameni, fotojurnalism și natură moartă. Fotografi din 55 de țări au participat la această competiție. Astray și-a înscris fotografia în categoria IA pentru a demonstra că arta generată de oameni este încă impactantă într-o lume dominată de algoritmi.

Reclamă

„După ce am văzut cazuri recente de imagini generate de inteligență artificială care eclipsează fotografiile reale în competiții, mi-a trecut prin minte că aș putea răsturna această poveste, așa cum ar putea și ar face doar un om, trimițând o fotografie reală într-o competiție de inteligență artificială,” a explicat Astray online, pe site-ul său.

Astray a considerat imaginea, intitulată „Flamingone”, ca fiind perfectă pentru a demonstra această viziune, descriind-o drept „o fotografie suprarealistă și aproape de neimaginat, și totuși complet naturală”. Concurenții și juriul indiscriminat au fost, de asemenea, surprinși de realismul imaginii, care a devenit prima fotografie reală ce câștigă la categoria IA.

Specialiști de la The New York Times, Getty Images, Maddox Gallery și Centrul Pompidou din Paris au fost cei care au ales câștigătorii din acest an. Imediat după aflarea veștii, Astray a informat organizatorii că imaginea a fost realizată cu o cameră DSLR și editată doar minimal. „Nu îmi procesez prea mult imaginile și, de obicei, doar pentru a corecta ceea ce camera nu a capturat în mod autentic”, a afirmat Astray. „Îmi place să le arăt lumii așa cum sunt.”

Lily Fierman, co-fondatorul și directorul concursului, a declarat că organizația apreciază mesajul lui Astray. „Suntem de acord că este o declarație importantă, relevantă și oportună”, a spus Fierman. „Cu toate acestea, după multe dezbateri interne, am decis să-i descalificăm intrarea în categoria IA în considerarea celorlalți artiști care și-au prezentat lucrările.”

Astray a acceptat decizia, menționând că aceasta este „complet justificată și corectă”, adăugând că sprijinul organizației pentru mesajul său l-a surprins în mod pozitiv.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro