Noua catedrală construită de ruși va fi una dintre cele mai înalte catedrale ortodoxe din lume.

Construcția imensă a fost ridicată în cinstea victoriei armatei sovietice din Al Doilea Război Mondial. Diametrul spațiului de sub cupola principală va măsura 19,45 metri, și reprezintă anul în care s-a încheiat războiul.

Catedrala va mai avea și un „drum al amintirilor” care este reprezentat de cele 1.418 trepte – numărul de zile petrecut de Uniunea Sovietică în război. Mai mult decât atât, pentru constituția treptelor principale s-a folosit metal obținut de la echipamente militare naziste, precum tancuri sau avioane.

Totuși, detaliile care atrag cel mai mult atenția sunt mozaicurile în care apar Vladimir Putin, Iosif Stalin sau anexarea Peninsulei Crimeea, informează The Guardian.

Mozaicul care prezintă anexarea Peninsulei Crimeei în 2014 îl prezintă pe Putin, Sergei Shoigu (ministerul Apărării), Alexander Bortnikov (șeful Serviciului Federal de Securitate) și alți oficiali de top, care merg alături de o mulțime de oameni care au steaguri rusești. În mulțimea de oamenii, apar și Valery Gerasimov, un general rus, și Sergey Aksyonov, actualul lider din Crimeea.

Un alt mozaic înfățișează parada din 1945 după ce Rusia a câștigat împotriva Germaniei naziste, unde o mulțime de soldați stau în fața Kremlinului și a unui afiș pe care apare imaginea lui Stalin.

„Poartă un poster cu Stalin, dar el nu se află printre cei care sărbătoresc victoria, deși este comandantului”, a spus artistul care a realizat mozaicul pentru publicația Novaya Gazeta.

Reprezentanții bisericii au confirmat că aceste mozaicuri se vor regăsi în catredală și au adăugat că este un lucru obișnuit ca personaje reale să fie incluse în astfel de mozaicuri.

Conform unui purtător de cuvânt Vladimir Putin a fost informat în legătură cu existența acestor mozaicuri:

„Când i s-a spus despre asta, a zâmbit și a zis: Într-o zi urmașii noștri recunoscători ne vor aprecia meritele, însă este prea devreme să se întâmple acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt, duminică.