Fostul șef al Serviciului de Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș, Laszlo Andras Lihor-Laza, aflat deja în arest pentru corupție, a fost trimis din nou în judecată, alături de alte 12 persoane. Prejudiciul adus bugetului de stat depășește 3 milioane de lei.
În perioada 2013-2020, Laszlo Andras Lihor-Laza ar fi primit mită de la 21 de persoane, sumele variind între 1.000 și 2.600 de euro de persoană, în schimbul efectuării formalităților necesare obținerii de către acestea a certificatelor de handicap, deși nu erau îndreptățite. Conform procurorilor DNA, fostul șef ar fi pretins anual și alți bani sau chiar alimente pentru menținerea acestor certificate.
„El ar fi luat apoi anual și o cotizație, spun procurorii DNA, tot sume de bani sau chiar alimente pentru a le păstra aceste certificate. Erau inclusiv persoane care mergeau și își făceau rezidența în Timiș, pentru ca mai apoi să poată să obțină pe nedrept aceste certificate de handicap.”, a relatat Corina Matlinschi, jurnalist Digi24.
Procurorii DNA susțin că inculpatul ar fi introdus în baza de date a D.G.A.S.P.C Timiș informații false, cum ar fi gradul de handicap și diagnosticul pentru un număr total de 45 de persoane. „Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al D.G.A.S.P.C Timiș, pentru un număr total de 45 persoane, date reale cum sunt datele de identitate ale persoanelor interesate și date false cum sunt gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, comisia de evaluare, etc., creând în acest mod situații necorespunzătoare adevărului în baza de date, conform cărora acele persoane sunt persoane cu handicap și necesită plata sub formă de prestații sociale cât și alte drepturi (transport gratuit, bilele tratament gratuit, scutire de impozite, etc.).”, au comunicat procurorii DNA.
Documentele eliberate de acesta au permis obținerea de indemnizații și facilități financiare care nu li se cuveneau beneficiarilor. Prejudiciul total a fost estimat la 3,4 milioane de lei, echivalentul a 680.000 de euro.
„Precizăm că, o mare parte din falșii beneficiari de prestații sociale ca urmare a încadrării nereale în grad de handicap, fie nu au avut niciodată un loc de muncă în România, fie lucrează în străinătate, fie lucrează în instituții publice și nu achită niciun fel de contribuții la bugetul de stat. Mai mult, o parte dintre aceștia dețin în același timp și permis de conducere auto și circulă pe drumurile publice.”, au mai declarat procurorii DNA.
Laszlo Andras Lihor-Laza a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, fiind condamnat la 5 ani și 4 luni de închisoare.