Reclamă
Reclamă

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba, comisarul-șef Florin Dogaru, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, conform unui comunicat emis de DNA joi. În dosar sunt cercetați și alți polițiști, precum și oameni de afaceri, în legătură cu protejarea intereselor unor afaceri din domeniul exploatării lemnului.

Comisarul-șef Dan Toma, la data faptelor șef al Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni din cadrul IPJ Alba, este urmărit penal pentru luare de mită, participație improprie la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, compromiterea intereselor justiției, influențarea declarațiilor și mărturie mincinoasă.

Ioan George Moșneag, subcomisar de poliție în cadrul biroului de control intern al IPJ Alba, este acuzat de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și abuz în serviciu. Ilie Dan Ciucur, ofițer din cadrul DGA – Serviciul Județean Alba, este urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de complicitate morală la ultraj. De asemenea, Alexandra Ioana Creț, la data faptei agent de poliție în cadrul Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, este acuzată de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Reclamă

Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ș.I., om de afaceri, pentru comiterea infracțiunilor de cumpărare de influență, trafic de influență, complicitate morală la ultraj, instigare la ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată. Totodată, F.M.I., la data faptelor persoană ce desfășura activități de exploatare a materialului lemnos, este acuzat de cumpărare de influență (două fapte) și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată.

N.C.G., administrator al SC VLAD&ANDREI FOREST SRL, care desfășoară activități în domeniul exploatării materialului lemnos, este urmărit penal pentru dare de mită, cumpărare de influență, ultraj (două fapte), furt de arbori, mărturie mincinoasă, braconaj (două fapte, una în formă continuată), participație improprie la tăierea fără drept de arbori din fondul forestier național, furt material lemnos. SC VLAD&ANDREI FOREST SRL este cercetată pentru tăierea și furtul arborilor din fondul forestier național.

Potrivit DNA, „În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2022, inculpații polițiști, menționați mai sus, ar fi ‘protejat’ interesele celorlalți inculpați cercetați (la vremea respectivă marea majoritate desfășurau activități de exploatare material lemnos), prin aceea că și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu în ceea ce-i privește pe doi agenți de poliție din cadrul I.P.J. Alba respectiv Brigada de Operațiuni Speciale (BOS) Alba-Iulia, care ar fi interferat, prin munca de poliție desfășurată, cu cea a oamenilor de afaceri”.

În urma unor controale efectuate de cei doi agenți în zonele unde se desfășurau activități de exploatare a lemnului, la insistențele oamenilor de afaceri sau ca urmare a oferirii unor foloase necuvenite, inculpații polițiști ar fi desfășurat mai multe activități nelegale, inclusiv presiuni repetate pentru schimbarea locului de muncă, transmiterea programului de lucru al agenților și efectuarea unor cercetări disciplinare cu încălcarea dispozițiilor legale.

Inculpatul N.C.G. ar fi urmărit, supravegheat și fotografiat/filmat fără drept pe cei doi agenți de poliție atât la domiciliu, cât și la locul de muncă. Procurorii menționează că „Inculpații Ș.I., F.M.I. și N.C.G. i-ar fi promis unei persoane (martor în cauză) suma de 5.000 euro pentru a-și trafica o presupusă influență asupra unor funcționari din conducerea I.G.P.R. și că-i va determina pe aceștia să-l transfere pe celălalt agent într-o altă subunitate de poliție”.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.

Conform surselor din instituție, șeful IPJ Alba, comisar-șef Florin Dogaru, a fost schimbat din funcție, iar la conducerea inspectoratului ar fi fost împuternicit unul din cei doi adjuncți ai șefului IPJ Alba, Vasile Darius Bic.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro