Reclamă
Reclamă

Fostul președinte al Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a fost condamnat miercuri la New York la 45 de ani de închisoare pentru trafic internațional de droguri. De asemenea, Hernandez a fost condamnat la plata unei amenzi de opt milioane de dolari.

„Juan Orlando Hernandez a abuzat de poziția sa de președinte al Hondurasului pentru a face din această țară un narco-stat unde traficanții de droguri violenți puteau să opereze în cvasi-impunitate, iar popoarele Hondurasului și SUA au fost constrânse să suporte consecințele”, declarase în martie ministrul american al justiției Merrick Garland, citat de Agerpres.

Fostul președinte al Hondurasului și-a clamat nevinovăția, afirmând că este „victima unei răzbunări a cartelurilor”. Însă, potrivit procurorilor americani, el a participat și a protejat o rețea ce a expediat circa 400 de tone de cocaină către SUA între 2004 și 2022, în timp ce era membru al Congresului, președinte al Congresului și apoi președinte al Republicii Honduras.

Reclamă

Pentru această protecție, el ar fi primit milioane de dolari de la carteluri, printre care Sinaloa, condus de celebrul traficant de droguri mexican Joaquin „Chapo” Guzman, condamnat între timp în SUA. În schimbul acestor mite, Juan Orlando Hernandez „a protejat traficanții în fața anchetelor, (evitând) arestarea și extrădarea lor”, susțin autoritățile americane.

Juan Orlando Hernandez a fost extrădat spre SUA în aprilie 2022. Prin această condamnare, Juan Orlando Hernandez se raliază foștilor președinți latino-americani judecați și declarați vinovați în SUA, printre care panamezul Manuel Noriega în 1992 pentru trafic de droguri și guatemalezul Alfonso Portillo în 2014 pentru spălare de bani.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro