Reclamă
Reclamă

Tribunalul Vaslui a decis că fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, poate fi cercetat sub control judiciar, înlocuind măsura arestului la domiciliu. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

”(…) înlocuiește măsura arestului la domiciliu a inculpatului Buzatu Dumitru cu măsura controlului judiciar pe o durată de 60 zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în minuta Tribunalului Vaslui.

Dumitru Buzatu va avea mai multe obligații pe timpul controlului judiciar, printre care să nu plece din județ fără încuviințarea instanței și să nu comunice cu martorii din dosar și cu celălalt inculpat.

Reclamă

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus ”trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Dumitru Buzatu, la data faptei președinte al Consiliului Județean Vaslui, pentru luare de mită”.

Un alt inculpat, expert, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată în același dosar, pentru luare de mită și trafic de influență.

Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul Județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică având ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui. În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective, martor în cauză, și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor – aproximativ 3.000.000 euro și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, expertul a primit, în 2 martie 2023 și 27 aprilie 2023, suma totală de 714.000 de lei. După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului Județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului, care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și Buzatu.

În perioada 8 mai – 7 septembrie 2023, Buzatu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la același om de afaceri, sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro menționată, care reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri. În 22 septembrie 2023, ”inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, susținea DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro