Reclamă
Reclamă

Fostul ministru chinez al Apărării, Li Shangfu, demis brusc din funcţie anul trecut fără nicio explicaţie, a fost exclus din Partidul Comunist, a informat joi televiziunea de stat chineză CCTV, relatează AFP şi Reuters.

Li Shangfu „a provocat un mare prejudiciu cauzei Partidului, apărării naţionale şi dezvoltării forţelor armate, precum şi imaginii înalţilor oficiali”, a precizat postul de televiziune, citând o decizie a Partidului Comunist la putere.

Partidul Comunist chinez l-a exclus din rândurile sale pe Li Shangfu pentru încălcări grave ale legii şi disciplinare, a informat agenţia de presă oficială Xinhua, citată de Reuters. Li, care anterior a fost membru al Comisiei Militare Centrale şi consilier de stat, a fost demis din funcţia de delegat la cel de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez, a adăugat Xinhua.

Reclamă

Ultima apariţie publică a lui Li Shangfu datează din 29 august 2023. Acesta mersese în vizită în Rusia şi Belarus cu câteva săptămâni mai devreme, notează AFP. Demiterea sa a survenit după o remaniere în fruntea unităţii armatei chineze responsabilă cu rachetele strategice, în special cele nucleare. Autorităţile chineze au anunţat anul trecut că unitatea va avea o nouă conducere, fără a da explicaţii pentru această schimbare.

Presa străină a menţionat apoi că o anchetă pentru corupţie îl viza pe Li Shangfu, care fusese şeful acestei unităţi armate înainte de a deveni ministru. Li Shangfu este „suspectat de corupţie”, a anunţat joi televiziunea de stat chineză. El este acuzat că „a profitat de poziţia sa” şi a „primit sume enorme de bani”, a mai spus sursa citată de Agerpres.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro