Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare de Judecătoria Mangalia, pentru vătămare corporală din culpă, în urma unui accident de circulaţie în care a fost implicată şi în care un motociclist a fost grav rănit. Acesta a fost de asemenea obligată să participe la programe de reintegrare socială şi să presteze muncă în folosul comunităţii timp de 60 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de zece zile.

Pe parcursul termenului de supraveghere de doi ani, Macovei este supusă unor condiţii stricte, cum ar fi raportarea regulată la serviciul de probaţiune şi informarea acestuia despre orice schimbări semnificative în circumstanţele sale de viaţă. În plus, trebuie să frecventeze programe de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, la instituţii desemnate.

Accidentul, care a avut loc în octombrie 2022, a lăsat motociclistul implicat cu nevoie de îngrijiri medicale pentru o perioadă de 110-120 de zile, iar viaţa acestuia a fost considerată a fi în pericol din cauza rănilor suferite. Macovei a fost trimisă în judecată în luna septembrie a anului următor, fiind acuzată că, prin pătrunderea pe contrasens, a provocat coliziunea cu motocicleta victimelor.