Reclamă

„Pentru ca CCR să decidă suspendarea sau anularea alegerilor trebuie să aibă pe masă niște documente precise”, a declarat fostul judecător al Curții Constituționale a României, Petre Lăzăroiu, în cadrul unei intervenții la Digi24.

Petre Lăzăroiu a subliniat că decizia Curții Constituționale nu se poate baza pe îndoieli sau chestiuni generale, ci necesită argumente concrete și probe care să indice clar o modificare substanțială a rezultatelor alegerilor cauzată de factori externi sau interni. „Curtea nu judecă în abstract… nu chestiuni de ordin general, ci trebuie aduse niște argumente concrete, probe”, a afirmat el.

În contextul deciziei CCR privind candidatura Dianei Șoșoacă, Lăzăroiu a menționat că aceasta a fost „o decizie nefericită”. El a subliniat că rolul Curții a fost înțeles greșit și că democrația presupune corectarea neregulilor, nu eliminarea unor candidați pe criterii de demnitate percepute subiectiv. „Rolul Curții era să vadă dacă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat sunt îndeplinite… democrația nu înseamnă asta”, a precizat fostul judecător.

În același timp, doi candidați la alegerile prezidențiale, Sebastian Popescu și Cristian Terheș, au depus contestații la Curtea Constituțională pentru anularea primului tur de scrutin. Aceștia au cerut revizuirea rezultatelor alegerilor din cauza unor presupuse ilegalități. Sebastian Popescu a acuzat fraude comise de către Călin Georgescu, iar Cristian Terheș a atras atenția asupra campaniilor desfășurate înainte de încheierea completă a procesului de vot în SUA și Canada, ceea ce contravine legislației.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru a analiza posibilele riscuri la adresa securității naționale, inclusiv cele generate de acțiuni cibernetice care ar putea afecta infrastructura IT&C, esențială pentru procesul electoral. Această ședință va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, la Palatul Cotroceni.

Astfel, contextul actual pune în lumină multiplele aspecte critice privind desfășurarea procesului electoral, dar și măsurile ce urmează a fi discutate pentru asigurarea siguranței naționale și a integrității alegerilor.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro