Reclamă

Fostul judecător al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean, a declarat că nu au existat precedente pentru decizia CCR de a admite contestația la candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Zegrean a explicat că nici Constituția și nici legea de organizare a Curții nu prevăd situații similare. Acesta a subliniat că Biroul Electoral Central (BEC) nu mai putea să treacă peste decizia CCR și, prin urmare, nu avea soluții alternative.

Augustin Zegrean a afirmat: „Nu am întâlnit astfel de situații și Constituția nu dispune nimic în privința aceasta, nici legea de organizare a Curții. Curtea nu poate să aibă în vedere decât dispozițiile din Constituție, nu altceva.” El a explicat că articolele Constituției precizează clar condițiile necesare pentru a candida, acestea incluzând cetățenia română, domiciliul în România și dreptul de vot.

Fostul judecător a mai adăugat că „legea electorală vorbește despre ce trebuie să conțină dosarul de candidatură” și că, aparent, candidatul a îndeplinit aceste cerințe, altfel nu ar fi trecut de verificarea BEC. „Nu i s-a reproșat că n-a adus semnături sau că semnăturile au fost false”, a continuat Zegrean, lăsând să se înțeleagă că orice astfel de probleme s-ar fi întâmpinat ar fi fost rezolvate înainte de a ajunge la CCR.

Zegrean a susținut că nu există motive constituționale clare care să împiedice candidatura Dianei Șoșoacă și a menționat că este pentru prima dată când o decizie de acest tip este dată de CCR. Zegrean a spus: „Este prima dată când se dă o astfel de decizie. S-au mai dat decizii de respingere a candidaturii, dar au fost date pe BEC, au fost contestate la Curte și Curtea a menținut hotărârea BEC.”

În legătură cu acuzațiile că decizia este bazată pe vizita la Ambasada Rusiei, Zegrean a afirmat că „în Constituția României nu este interzis să mergi la Ambasada Rusiei și nici în altele din România.”

Comentând posibilitatea ca CCR să fi primit informări speciale de la servicii secrete, Zegrean a fost categoric: „Nu. Și vă spun absolut sigur, vă spun cu cum se zice, cu mâna pe inimă. Eu am fost 9 ani acolo, n-am primit nicio decizie, nicio informare de la niciun serviciu secret sau ne-secret.”

În final, fostul judecător și-a exprimat scepticismul cu privire la posibile interdicții legate de candidaturile partidului SOS România, condus de Diana Șoșoacă, la alte alegeri, adăugând că partidul a avut permisiunea să candideze la alegerile locale și europarlamentare din trecut.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro