Reclamă

Fostul șef al armatei britanice, generalul Sir Mike Jackson, a murit la vârsta de 80 de ani. El a fost o figură proeminentă mai ales în timpul invaziei Irakului din 2003, condusă de SUA, după ce a servit și în Balcani și Irlanda de Nord. Conform informațiilor furnizate de BBC, Jackson a murit marți, fiind înconjurat de familia sa.

Sir Mike a devenit cunoscut printr-o fermă poziție luată în 1999, când a refuzat să urmeze un ordin al comandantului său american, generalul Wesley Clark, de a împiedica forțele ruse să intre în Kosovo fără aprobarea NATO. „Nu voi începe al Treilea Război Mondial pentru tine”, i-ar fi spus el atunci generalului Clark.

Cunoscut și sub numele de „Prințul Întunericului”, datorită ochilor săi cu pungi pronunțate și vocii grave, Sir Mike a fost recunoscut atât în armată, cât și în rândul publicului pentru personalitatea sa carismatică.

Născut pe 21 martie 1944, într-o familie de militari, și-a început cariera militară la 19 ani. După absolvirea Universității din Birmingham în 1967, a învățat limba rusă în cadrul Corpului de Informații. În 1970, s-a alăturat Regimentului de Parașute și a slujit în Irlanda de Nord în perioada cunoscută ca Duminica Sângeroasă.

A fost implicat și în ancheta „Ballymurphy”, unde a negat orice „mușamalizare” legată de împușcarea a 10 persoane în Belfast. Până în 1986, a ajuns să conducă Primul Batalion al regimentului, iar între 1995 și 1996 a comandat forța ONU de menținere a păcii în Bosnia. În timpul campaniei din Kosovo, a primit Ordinul de serviciu.

În 2003, Sir Mike a devenit șef al armatei britanice, cu puțin timp înainte de debutul războiului din Irak, preluând funcția de la generalul Sir Michael Walker. A fost, de asemenea, responsabil cu fuziunea vechilor regimente, fiind amintit ca un lider sincer și carismatic. El va fi regretat, fiind descris de Asociația Regimentală de Parașutiști drept „un mare lider”.

Sir Mike a avut trei copii din două căsătorii și patru nepoți, lăsând în urma sa o moștenire puternică și respectată.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro