Fostul ambasador american Victor Manuel Rocha a fost condamnat vineri, la Miami, la o pedeapsă de 15 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de spionaj în beneficiul Cubei, conform anunțului Departamentului de Justiție al SUA. La vârsta de 73 de ani, Rocha a fost arestat la începutul lui decembrie, acuzat că, timp de peste 40 de ani, a servit ca agent sub acoperire al guvernului comunist cubanez, având acces la documente confidențiale și influențând politica externă a Statelor Unite.

În cursul sentinței, judecătorul Beth Bloom a menționat că Rocha a primit „pedeapsa maximă prevăzută de lege”. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a descris cazul ca fiind unul dintre „cele mai importante cazuri de infiltrare a unui agent străin în structura statului american”. Rocha, care a ocupat posturi înalte în diplomația americană inclusiv în Departamentul de Stat și la numeroase ambasade în America Latină, a început să lucreze pentru principală agenție de informații a Cubei din 1981, conform unui document judiciar.

Chiar și după retragerea din Departamentul de Stat în 2022, după 30 de ani de carieră, el și-a continuat activitatea de spionaj pentru Cuba. Un punct de cotitură în anchetă a survenit când Rocha a fost demascat de un agent FBI care s-a dat drept un agent al serviciilor de informații cubaneze în 2022 și 2023. Conform Departamentului de Justiție, Rocha considera Statele Unite „dușmanul” și se referea la Cuba cu termenul „noi”, arătând o loialitate de neclintit față de guvernul cubanez.