Comisia Naţională a României pentru UNESCO susţine demersurile privind salvarea Secţiei Etnografice a Muzeului Naţional Bran de la executare silită

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a luat cu îngrijorare cunoştinţă de somaţia şi termenul de evacuare impuse Secţiei Etnografice în Aer Liber a Muzeului Naţional Bran.

Reclamă

Secţia Etnografică în Aer Liber este organizată încă din anul 1960 în parcul din vecinătatea Castelului Bran, iar pe o suprafaţă de 9610 mp prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrare a lemnului şi ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic. Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară tradiţională cu caracter unicat şi o vechime din secolele XVIII – XX.

Comisia și-a exprimat sprijinul faţă de entităţile care susţin necesitatea salvării acestui important obiectiv cultural şi a solicitat autorităţilor competente să identifice o soluţie pentru a preîntâmpina degradarea sau distrugerea acestui patrimoniu cultural naţional, în conformitate cu Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.