Reclamă

Forțele ucrainene au capturat peste 240 de soldați ruși de la începutul incursiunii surpriză din regiunea Kursk, conform unei analize realizate de The Washington Post. Aceasta a fost bazată pe imagini și înregistrări video publicate pe rețelele sociale care surprind momente în care militarii ruși se predau.

Mai multe imagini și filmări, obținute în principal de soldații ucraineni și partajate online, au fost examinate de publicație, evidențiind astfel capturarea a cel puțin 247 de prizonieri ruși. Reporterii au documentat, de asemenea, condițiile dintr-o închisoare din Ucraina unde sunt deținuți acești soldați.

Multe dintre înregistrările video relevă că soldații capturați sunt recruți – tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care efectuează un an obligatoriu de serviciu militar. Conform legii ruse, recruții nu ar trebui să fie implicați direct în luptă înainte de a completa patru luni de pregătire de bază.

Dara Massicot, membru al Fundației Carnegie pentru Pacea Internațională, a comentat: „A trecut mult timp de când nu am mai văzut o înregistrare video cu soldați ruși care se predau în masă în acest fel. Instinctul meu, după ce am văzut acele imagini video, a fost că acei soldați nu făceau parte din trupele cu experiență care au luptat în interiorul Ucrainei.”

În imaginile obținute de la o dronă, soldații ruși pot fi văzuți marșăluind cu mâinile ridicate în semn de capitulare sau îngenuncheați, flancați de soldații ucraineni. De asemenea, în apropierea punctului de frontieră Sudja, mai multe înregistrări arată cum cel puțin 40 de soldați ruși s-au predat.

The Washington Post indică faptul că din cei 320 de ruși care au trecut printr-o închisoare din nord-estul Ucrainei în ultimele 10 zile, aproximativ 80% erau recruți. Nici o declarație oficială nu a fost făcută de către guvernele rus sau ucrainean pentru a anunța clar numărul prizonierilor capturați de la începutul ofensivei.

Experții subliniază că trimiterea recruților în lupte subminează acordul social dintre familiile ruse și guvernul lui Putin, lucru care a menținut stabilitatea încă din 1999. Analistul Mathieu Boulègue de la Centrul pentru analiza politicilor europene a declarat că aceste capitulări arată fragilitatea narațiunii războiului în Rusia.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro