Reclamă
Reclamă

Rusia a anunțat că forțele sale au cucerit un sat în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze lent pe câmpul de luptă, informează AFP, citată de Agerpres.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au „eliberat satul Sokil”, la circa 30 de kilometri nord-vest de orașul Donețk, capitala regiunii omonime a cărei anexare este revendicată de Moscova din septembrie 2022. Forțele ruse, care profită de dificultățile armatei ucrainene în a-și completa efectivele și a obține mai multe arme și muniții din partea Occidentului, ocupă cu pași mici teren în Ucraina. Kievul consideră că cele mai grele lupte au loc în prezent în regiunea Donețk.

Vineri, președintele rus Vladimir Putin și-a reiterat principala condiție pentru pace: retragerea trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Pe lângă retragerea forțelor Kievului din cele patru regiuni, trebuie îndeplinite și alte condiții, care pot face obiectul unor discuții detaliate în cadrul unei „posibile activități comune”, a adăugat Vladimir Putin, în timp ce îl primea pe prim-ministrul ungar Viktor Orban, pe care el a pretins că îl vede ca pe un reprezentant al Uniunii Europene, în pofida dezmințirii Bruxellesului.

Reclamă

Ungaria consideră președinția semestrială a Uniunii Europene drept o misiune de pace, a declarat premierul Viktor Orban, în timp ce UE a respins imediat inițiativa sa și a subliniat că premierul Ungariei nu o reprezintă ca negociator cu Kremlinul.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că trupele ruse au capturat satul Sokil, aflat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Donețk, regiune al cărei control este revendicat de Moscova. Lupta pentru regiunea Donețk este considerată de Kiev ca fiind una dintre cele mai intense, în contextul în care forțele ucrainene se confruntă cu dificultăți în completarea efectivelor și aprovizionarea cu arme din partea aliaților occidentali. Vladimir Putin a condiționat încetarea ostilităților de retragerea trupelor ucrainene din patru regiuni, în timp ce prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a fost primit la Kremlin, cu scopul de a discuta despre o posibilă activitate comună.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro