Aproape toate dronele și rachetele lansate de Iran împotriva Israelului au fost neutralizate de forțele israeliene și americane, cu un succes remarcabil de 99% în interceptarea acestor proiectile. Ciocnirile au fost declanșate după un atac fără precedent din partea Iranului, context în care președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat Israelul la un răspuns calculat și strategic.

Într-o serie de declarații publice, administrația americană a subliniat importanța detensionării conflictului, comunicând atât cu Israelul, cât și cu Iranul necesitatea de a evita escaladarea situației. Totodată, Statele Unite au reiterat angajamentul de a apăra Israelul, dar au exclus orice participare directă la acțiunile de răspuns ale acestuia.

Un dialog intens a avut loc între Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în care liderul american a evidențiat realizările defensive ale Israelului în fața atacului și a solicitat o abordare prudentă în orice reacții viitoare. Rolul esențial jucat de ajutorul militar american în regiune a fost, de asemenea, subliniat de oficialii americani, precum și de unele voci din Congres care au cerut acordarea de asistență suplimentară pentru Israel.

Intensificarea sprijinului american pentru Israel este considerată de mulți un element crucial în menținerea stabilității în regiune și prevenirea unui conflict de amploare mai mare. La acest moment, SUA comunică ferm dorința de a limita extinderea ostilităților, în timp ce oferă suport consistent partenerului său strategic în Orientul Mijlociu.