Instituțiile de forță din România se pregătesc pentru cea mai complexă operațiune din istoria recentă a alegerilor, mobilizând numeroase efective pentru asigurarea bunei desfășurări a scrutinurilor desfășurate în trei duminici consecutive. Circa 43.000 de polițiști, jandarmi și membri ai trupelor speciale vor fi desfășurați pentru a menține ordinea și a preveni incidentele, cum ar fi fraudele electorale sau violențele la secțiile de votare.
Aceasta este prima dată când Ministerul Afacerilor Interne (MAI) mobilizează un număr atât de mare de forțe într-o misiune de asemenea anvergură. Centrul de comandă al MAI, situat în sediul instituției, va monitoriza în timp real activitatea din cele peste 18.000 de secții de votare din țară.
Centrul de supraveghere a fost împărțit în două zone. Într-una din ele, secretarii de stat și șefii structurilor de forță – Poliție, Jandarmerie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență – vor analiza și vor lua decizii pe baza informațiilor primite de la ofițerii care supraveghează diferitele regiuni ale țării. În fiecare moment, aceștia vor avea acces la date legate de situația din fiecare secție de votare.
„În centrul de comandă o să fie analizate toate secțiile de votare din România. Este vorba despre 18.000 de secții. Le vedem pe hartă. Sunt punctele verzi. În plus, în ziua votului pe această hartă o să apară și toate echipele din teren. Este vorba despre 43.000 de oameni: polițiști, jandarmi, ofițeri de la trupele speciale. Toți o să trimită date din teren aici, iar fiecare ofițer pe care îl vedeți în această încăpere va verifica câte o zonă din România”, a declarat reporterul Digi24 Valentin Stan.
În cadrul centrului de monitorizare există o altă hartă care afișează inspectoratele de Poliție, Jandarmerie și Pompieri din țară, permițând comandanților să coordoneze mai eficient resursele în cazul unor urgențe. Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, responsabil de coordonarea centrului de comandă în perioada alegerilor, a explicat că sunt colectate date despre prezența alegătorilor în zona secțiilor de votare, inclusiv despre transporturile organizate pentru aducerea acestora la vot.
Forțele de ordine nu doar că vor asigura protecția secțiilor de votare, dar vor avea și responsabilități în ceea ce privește siguranța buletinelor de vot, acestea fiind păzite și după numărare până la soluționarea tuturor contestațiilor și validarea votului. Paza acestor locații va începe de sâmbătă, 23 noiembrie, și va continua până când activitatea se va încheia în mod oficial.
În alegerile precedente, precum cele europarlamentare, au fost raportate peste 1.100 de incidente, dintre care aproximativ 300 au condus la deschiderea de dosare penale, cele mai grave fiind legate de fraude electorale. Măsurile actuale sunt menite să prevină astfel de situații și să asigure un proces electoral corect.