Reclamă
Reclamă

Forțele armate israeliene au anunțat că vor implementa zilnic o „pauză tactică” în ofensiva din Gaza, pentru a facilita livrarea de ajutoare umanitare, conform dpa, preluată de Agerpres.

Armata a detaliat într-un mesaj pe platforma X că pauza va avea loc în fiecare zi între orele 8 și 19, între Kerem Shalom—punct de trecere a frontierei unde se intersectează frontierele Israelului, Egiptului și Fâșiei Gaza—și șoseaua Salah al-Din, principala arteră rutieră din Gaza, continuând apoi spre nord.

Astfel, se va putea crește volumul de ajutoare umanitare care ajung în Gaza, conform anunțului armatei. Traseul respectiv trece pe la sud de orașul Rafah, unde Israelul își continuă operațiunile, considerând localitatea ultimul bastion al militanților din gruparea islamistă Hamas.

Reclamă

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 8.000 de copii cu vârsta sub cinci ani au fost tratați în Gaza pentru malnutriție acută, „inclusiv 1.600 de copii care suferă de malnutriție acută severă”.

În plus, vineri, OMS și-a exprimat îngrijorarea cu privire la agravarea crizei sanitare din Cisiordania ocupată, unde restricțiile, violențele și atacurile asupra infrastructurilor medicale complică accesul la îngrijiri.

În Gaza, debarcaderul american temporar folosit pentru a livra pe mare ajutoare umanitare populației din Gaza va fi retras din cauza condițiilor mării agitate, a anunțat vineri Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (Centcom). Docul va fi mutat în portul israelian Ashdod.

Războiul a fost declanșat la 7 octombrie de un atac lansat de Hamas din Gaza în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.

Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă pe scară largă în Gaza, care s-a soldat cu 37.266 de morți, majoritatea civili, conform datelor Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro