Partidul Rassemblement National (RN, extremă dreapta) a intrat în grupul dreptei radicale al premierului ungar Viktor Orban, „Patrioți pentru Europa”, formând astfel a treia forță în Parlamentul European (PE). Liderul RN, Jordan Bardella, urmează să prezideze grupul, care s-a constituit în mod oficial luni la Bruxelles.
Alianța vine la o zi după alegerile legislative anticipate din Franța, unde RN a avansat mai puțin decât se aștepta și nu a reușit să obțină o majoritate. Noul grup va avea 84 de eurodeputați din 12 țări, RN reprezentând cel mai puternic contingent cu 30 de aleși, în timp ce Fidesz-ul lui Viktor Orban are 10 eurodeputați.
„Obiectivul nostru este să reprezentăm mișcarea suveranistă care să influențeze în mod real deciziile Parlamentului European,” a declarat eurodeputatul RN Jean-Paul Garraud. „Suntem hotărât împotriva aspectului ultrafederalist al UE, faptului că ea vrea cu orice preț să domine statele,” a adăugat el.
Între alte formațiuni care au intrat în grupul „Patrioți pentru Europa” se numără partidul autriac la Libertății (FPO), mișcarea ANO 2011 a fostului premier ceh Andrej Babis, Partidul Olandez al Libertății (PVV) al lui Geert Wilders, mișcarea portugheză Chega, partidul spaniol Vox, Partidul Popular danez și partidul separatist flamand Vlaams Belang, precum și două partide mici, unul grec și celălalt leton.
Liga italianului Matteo Salvini, cu opt aleși, și-a pecetluit participarea luni la noua alianță, pe care o consideră decisivă în vederea schimbării viitorului Europei. „Lucrăm împreună pentru a ne asigura că nu mai avem imigrație ilegală și pentru a avea pace la poarta noastră,” a subliniat eurodeputatul FPO Harald Vilimsky.
Inițiativa a provocat un val de indignare la Bruxelles, în contextul în care Budapesta deține începând de la 1 iulie președinția semestrială a UE. Terry Reintke, șefa eurodeputaților Verzi, a denunțat alianța numind-o „un cadou pentru Moscova” și avertizând că vizează destabilizarea democrației europene.
Între cei șase vicepreședinți ai lui Jordan Bardella se află generalul italian Roberto Vannacci, suspendat în februarie pentru declarații controversate despre homosexuali. „Odată cu evoluția electorală, mi se pare dificil să ni se opună din nou această poziție antidemocratică,” a declarat Garraud.
Noul grup devine astfel a treia forță în PE, după Partidul Popular European (PPE) și S&D (social-democrați), depășind Renew (liberali) și grupul Conservatori și Reformiști Europeni (ECR). Multiple formațiuni din grupul Identitate și Democrație (ID), inclusiv eurodeputați RN, se alătură noului grup, cu excepția formațiunii germane Alternativa pentru Germania (AfD), care rămâne izolată.
Amploarea grupului „Patrioți pentru Europa” le va permite membrilor săi acces sporit la resurse financiare, timp de cuvânt și posibilitatea de a obține posturi-cheie în PE, precum vicepreședinți, președinții de Comisii și raportori.
Grupul PPE este așteptat să rămână un actor-cheie în procesul legislativ al PE, dar se preconizează o mai mare incertitudine și complexitate în adoptarea legislației, într-un context de deplasare a centrului de greutate către dreapta.