Dacă ești obișnuit să folosești zi de zi picături de ochi, poate ar fi cazul să programezi o vizită la medicul oftalmolog.
La fel ca dependența de spray-uri nazale, picăturile de ochi pot deveni indispensabile în timp, pentru că te ajută să scapi rapid de o problemă stringentă, așa cum sunt ochii roșii sau uscați. Totuși, astfel de picături de ochi sunt bune pentru a trata efectul, nu neapărat și cauza.
Experții avertizează să nu folosim picături de ochi în zi de zi, mai mult de câteva săptămâni, decât în cazul în care acestea au fost recomandate de un medic specialist.
Sunt două semne principale care pot sugera dependența de picături de ochi. Primul este că folosești o cantitate mai mare decât cea indicată pe ambalaj și al doilea este faprul că, consideripicăturile de ochi ca fiind sunt o metodă de vindecare, nu un tratament temporar de ameliorare.
Câteva tipuri de picături de ochi
Există diferite tipuri de picături de ochi. Majoritatea dintre noi folosim lacrimi artificiale, care să asigure ochiului umiditatea corespunzătoare. Aceste picături de ochi conțin adesea electroliți sau agenți umectanți, cu sau fără conservanți.
Picăturile de ochi medicamentoase sunt o altă categorie. La rândul lor se împart în două categorii. Picături care conțin un ingredient ce asigură vasoconstricția vaselor mici de sânge de la nivelul ochilor, adică picături pentru ochi iritați, roșii și picături pe bază de antihistaminice, adică picături pentru alergii oculare, folosite pe termen lung, acestea usucă ochiul și favorizează apariția iritațiilor.
Niciuna din cele două categorii de picături de ochi nu necesită o rețetă de la medic. În schimb, există și o altă categorie de picături, cele pe bază de antibiotic sau corticosteroizi – care pot fi cumpărate doar cu rețetă de la medic.
De ce nu este bine să folosești picăturile pentru ochi pe termen lung
Administrarea în exes și pe termen lung a picăturilor de ochi poate determina anumite reacții adverse precum cele ce urmează.
Dacă folosești prea des picături pentru ochi roșii, iritați, apoi încerci să renunți la ele, ochiul va încerca să producă singur, dar fără succes, lacrimi suficiente.
În consecință, fără picăturile de care a devenit dependent, ochiul va fi din nou iritat și „însetat” după lacrimile artificiale salvatoare. Este un cerc vicios.
Lacrimile artificiale pot „spăla”, la propriu, lacrimile naturale atunci când sunt folosite în exces, potrivit goodeyes.com.