Sute de persoane din Țăndărei, venite din zone roșii precum Italia, Spania sau Franța nu respectă măsurile de protecție față de apropiații lor de acasă. Un medic din județ spune că sunt multe cazuri de infectare și o lipsă de respect crescută a unor persoane venite din afara țării. Așa că autoritățile au decis intervenția armatei și a trupelor speciale.

„Anchetele epidemiologice au arătat că majoritatea cazurilor din Ialomița au o rudă, un prieten, cumva o legătură cu această grupare din Țăndărei. Totul a început cu o înmormântare de acum două săptămâni, în comunitatea de romi. Apoi au început să curgă cazurile. În tot județul sunt 28 confirmați pozitiv la momentul ăsta (1 aprilie, ora 10.00) prin analize făcute la Matei Balș. Dintre care 21 sunt din Țăndărei.”

Primul român ucis de coronavirus pe teritoriul țării noastre nu făcea parte din categoria de vârstă considerată vulnerabilă și nu prezenta afecțiuni grave. Nu exista nimic care să argumenteze tragedia. Bărbatul în vârstă de 39 de ani s-a prezentat la spital cu o stare generală proastă, a fost testat pentru coronavirus și i s-au administrat medicamante pentru simptomatologia pe care o avea. Apoi a fost trimis acasă în izolare, unde trebuia să aștepte rezultatul cu privire la situația sa.

Evoluția stării de rău a fost rapidă, până seara, când soția acestuia chemase salvarea. Acesta deja prezenta insuficiență respiratorie gravă. La două zile după deces,este confirmat pozitiv la SARS-CoV-2.

Primarul Lucian Achimaș a declarat presei că majoritatea populației din această zonă are rude plecate în țări puternic afectate de infecția cu COVID-19, din cauza valului mare de persoane întoarse în țară pericolul infectării este crescut. Autoritățile nu-i pot ține în frâu pe cei întorși de curând, oamenii  continuă să se expună  și să intre contact cu cei de acasă, vecini, rude etc.

„În ultima perioadă, la Țăndărei s-au întors aproximativ 4-500 de persoane din străinătate. Cea mai mare parte au intrat în izolare la domiciliu, dar ei stau acolo, în cartier, și se mai duc la vecini, mai ies. Noi am încercat să-i monitorizăm, dar sunt mulți, ce să facem?”

Inconștiența majorității dintre ei este dublată de dezinteresul și lipsa de organizare a unor instituții din județ.  Comportamentul „preferențial” ar fi fost una din cauzele infectării în masă.

Pe de altă parte numărul crescut al pacienților infetați este foarte greu de gestionat. Nu există spațiu suficient pentru a reuși să-i interneze toți bolnavii. Se fac eforturi uriase pentru a ține cât mai mult situația extrem de gravă sub control.

„O parte dintre cei prezenți la acea înmormântare s-au dus la familii, la magazin, peste tot, și au transmis și altora. Problema majoră este că ei au contact foarte mult între ei și nu ascultă, umblă, sunt foarte greu de stăpânit. S-a propus carantinarea totală a orașului Țăndărei. Știu sigur că propunerea a fost făcută, a ajuns la ministrul Vela (n.r. – Marcel Vela, ministru de Interne). Nu știu ce decizie s-a luat” declara un medic din judet

Un filmuleț cu unul dintre bolnavii de pe patul de spital a devenit viral. Acesta îi îndeamnă pe toți cetățenii României să stea în case. Menționează numărul exorbitant al îmbolnăvirilor cu COVID-19 și insuficiența spațiului. Sunt persoane plasate pe paturi în interiorul toaletelor.