Un focar de tuberculoză a fost identificat la o grădiniţă privată din judeţul Iaşi, au anunţat joi seară reprezentanţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică. Ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare, iar Dispensarul TBC colaborează strâns pentru a controla şi reduce focarul de infecţie.
Tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile aerosolizate ale persoanei bolnave. Pentru prevenirea infectării, persoanele cu simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale sau strănut sunt sfătuite să poarte mască de protecţie şi să consulte un medic pneumolog cât mai repede. Igiena mâinilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri cheie pentru reducerea riscului de infecţie.
“Este important să precizăm ca tuberculoza este şi, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România şi în judeţul Iaşi, iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoza. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său şi având în componenţă Dispensarul TBC, rămâne singura unitate care are metodele şi pregătirea pentru a lupta cu această patologie,” au declarat reprezentanţii spitalului.
Medicii subliniază importanţa educaţiei sanitare pentru prevenirea cazurilor de tuberculoză, menţionând necesitatea vaccinării BCG, controlul simptomelor şi consulturile preventive.
“Cazurile de tuberculoză apărute în unităţi de învăţământ reprezintă o urgenţă şi o prioritate în rigurozitatea anchetei epidemiologice şi fac parte din diligenţele pe care le face Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, prin prerogativele sale, experienţa şi pregătirea colegilor medici pneumologi,” au adăugat reprezentanţii spitalului.
Presă locală a relatat că un copil şi un adult de la grădiniţa privată din comuna Rediu au fost diagnosticaţi cu tuberculoză. Ancheta este în derulare, iar autorităţile sanitare fac eforturi pentru a identifica toate cazurile posibile şi a preveni răspândirea bolii.