Un nou focar de pestă porcină a fost localizat pe teritoriul României. Autoritățile au intervenit și au declanșat stare de alertă. Astfel că numeroase animale urmează să fie sacrificate astăzi
Focar de pestă porcină africană în România
Alerta de pestă porcină a fost dată pentru raza județului Timiș. Două focare ai fost găsite în două localități diferite, ambele având însă aceeași proveniență. De asemenea, pesta porcină a ajuns și într-o fermă mare din regiunea Timiș.
Autoritățile au intervenit de urgență cu măsurile care se impun în astfel de cazuri. În acest sens, carantina a fost deja instalată. Se ca recurge astăzi și la pasul final al procedurii, acela de a sacrifica animalele. Astfel, peste 18.000 de capete vor fi sacrificate astăzi.
De asemenea, o anchetă epidemiologică a fost deschisă în acest sens.
În total, două focare de pestă porcină au fost identificate în județul Timiș. Unul dintre acestea a fost găsit la ferma societății Smithfield. Compania este una dintre cele mai mari cu acest profil din țara noastră. Celălalt focar de pestă porcină a fost localizat într-o gospodărie.
Astăzi, într-un cadru securizat, miile de capete urmează să fie sacrificate. În acest sens au fost stabilite zone de protecție, dar și de supraveghere.
”Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş informează că în data de 18.05.2023 au fost confirmate şi declarate două focare de pestă porcină africană, şi anume în exploataţia comercială de porcine aparţinând SC Smithfield România, Ferma Cenei din localitatea Cenei şi respectiv într-o exploataţie nonprofesională de porcine din localitatea Opătiţa, judeţul Timiş”, se arată în comunicatul Direcţiei de Sănătate Veterinară Timiş.
Autoritățile au prelevat probe de la animalele crescute în ferma din Timiș. Acestea au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din Capitală. Rezultatele au indicat prezența virusului pestei porcine.
„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”,arată DSV Timiş.