Este alertă în județul Brașov după ce a fost descoperit focarul de gripă aviară

Cea mai mare fermă de curcani din România se află în mijlocul unei situații critice. Totul după ce în cadrul unității a fost dată alerta de gripă aviară. Peste 200.000 de curcani au ajuns să fie sacrificați și aruncați într-o groapă de la marginea localității Codlea, județul Brașov.

Focar de gripă aviară la cea mai mare fermă de curcani din România

Gripa aviară este boala infecțioasă care are la bază o mutație de tip A a virusului gripal. Rădăcinile acesteia au existat pentru prima dată în Italia în urmă cu zeci de ani. De atunci, aceasta s-a răspândit la nivel mondial.

Fiecare specie de păsări poate fi infectată cu această mutație a virusului gripal. Chiar dacă unele specii de păsări, precum curcanii sunt considerate rezistente în fața acestui virus, se pare că nu a fost deloc așa. Cel puțin în acest caz. La cea mai mare fermă de curcani din România, a fost descoperit inițial un focar de gripă aviară. Ulterior, numărul păsărilor care s-au infectat a crescut ajungând la 200.000 de exemplare.

ANSVA a confirmat identificarea virusului de tip AH1N1 în cadrul fermei de la Codlea. Procedura în astfel de cazuri este ca animalele să fie sacrificate. Ulterior, acestea sunt îngropate în pământ într-un perimetru izolat. La fel s-a întâmplat și în acest context.

Extinderea focarelor pot duce la o epidemie cu o durată de ani

Virusul AH1N1 este considerat extrem de periculos având o rată de răspândire uriașă. Dacă focarele nu sunt izolate și eliminate rapid, acestea se pot extinde extrem de rapid. Pot duce astfel la o epidemie care poate dura ani de zile.

Cel mal mare focar de gripă aviară din România a existat în 2005. La vremea respectivă varianta H5N1 a virusului gripal a creat o situație critică în România. Milioane de păsări au fost atunci sacrificate în mai multe regiuni din țară.

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.